Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
2 cows door Kyla Tom, Visual.ly
2 cows door Kyla Tom, Visual.ly
10 mei 2013

Maak een 2 cows over circulaire economy

 

Wat is de beste simplificatie van de circulaire economy, opgetekend volgens de klassieke 2 Cows methode? We publiceren de beste oplossing in het zomernummer van P+. We doen zelf een voorzetje. Doe het beter!

Hier onze suggestie: "Je hebt twee koeien. Een huurder mag ze tijdelijk melken. Je laat ze dekken en als de twee kalveren volwassen zijn, haal je de koeien terug om te slachten. De jonge koeien verhuur je weer."

Kan dat nog simpeler? Of grappiger? Gebruik de reactiemodus hieronder, met naamsvermelding. 

De twee koeien-grap is ontstaan als een parodie op de simpele voorbeelden in de eerste leerboeken voor economie. Daarin werd uitgelegd hoe een boer in een maatschappij zonder geld toch rondkomt, door een ruilhandel met zijn buren op te zetten. De studenten mochten nadenken over de volgende opgave. “Je hebt twee koeien en je wilt kippen. Je zoekt een andere boer die kippen heeft, maar geen koeien.” Dat zo’n ruil gedoemd was te mislukken, was zelfs voor de traagste leerlingen een duidelijke zaak; een koe is meer waard dan een kippenhok vol kippen. De docent kon daarmee de grenzen van de ruilhandel aangeven en uitleggen waarom geld zo handig was. Als de kippenboer in ruil voor de koe ook nog wat stukjes goud kon bijleveren, waren beide boeren tevreden. Leve de monetaire economie!

Het was zo’n geslaagde vondst, dat de vergelijking bleef bestaan als parodie op allerlei politieke systemen. Al in 1938 somde de Chicago Daily Tribune een rijtje op, waarin het socialisme, het communisme, het fascisme en zelfs het ‘New Dealisme’ tot in het absurde werden doorgetrokken. Nu nog steeds als voorbeeld dienend voor een manier waarop de overheid de werkloosheid bestrijdt door grote publieke werken op te zetten, simplificeerde de krant de beroemde aanpak van president Franklin Delano Roosevelt tot: “Je hebt twee koeien. De regering neemt ze allebei in beslag, schiet er een dood, melkt de andere en laat de melk in het riool lopen.” Niet iedereen was er in die tijd blijkbaar van overtuigd dat de New Deal de VS uit de crisis van de jaren ’20 zou trekken. Vandaag duikt deze grap op om ‘overheidsbureaucratie’ in zijn algemeenheid te kenmerken.

Later in de eeuw leefde de grap opnieuw op, toen het globalisme opkwam. Met de ‘twee koeien’ kon toen op een simpele manier worden uitgelegd dat mensen niet overal ter wereld hetzelfde waren. Russen bijvoorbeeld, hielden er heel andere culturele gewoontes op na: “Je hebt twee koeien. Je drinkt wat wodka en je telt de koeien opnieuw. Je hebt nu vijf koeien. De Russische maffia duikt op en neemt al je koeien mee.” Maar de Amerikanen spaarden ook zichzelf niet. Een hele mooie was deze, getiteld ‘Californian Company’: “Je hebt een miljoen koeien. De meeste van die koeien zijn illegaal.”

Laat je inspireren door deze klassiekers en ook actuele '2 Cows' op de website van Visual.ly.