Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 procent vrouwen leidinggevend
30 procent vrouwen leidinggevend
05 maart 2021

Nu meer dan 30 procent leidinggevende vrouwen

Het aantal vrouwen met een hogere leidinggevende functie in middelgrote bedrijven is wereldwijd gestegen tot 31 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Women in business-rapport van Grant Thornton. De stijging in dit Covid-19 jaar is opvallend, omdat het percentage in eerdere jaren op 29 procent bleef steken. Maandag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, traditioneel een dag waarop dit soort onderzoeken gepresenteerd worden.

Een andere bemoedigende uitkomst is het soort leidinggevende functies dat vrouwen bekleden. Uit het onderzoek van Grant Thornton blijkt dat het aantal vrouwen in operationele C-suite functies in vergelijking met vorig jaar is gestegen: het aantal vrouwelijke CEO's (voorzitter Board) is met 6 procentpunt gestegen tot 26 procent. Het aantal vrouwelijke CFO's (Financial) is eveneens met 6 procentpunt gestegen tot 36 procent. Het aantal vrouwelijke COO's is met 4 procentpunt gestegen tot 22 procent. 

Het aandeel vrouwen in de meer traditionele senior HR-functies daalde licht tot 38 procent (-2 procentpunt ten opzichte van 2020), en vertoont sinds 2019 een dalende trend. 

Hoewel het aantal vrouwen in leidinggevende functies is toegenomen, blijven er vragen bestaan over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor vrouwen, met name werkende moeders. Uit gegevens van de VN blijkt dat vóór de pandemie vrouwen drie keer zoveel onbetaald huishoudelijk werk deden als mannen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat COVID-19 dit verschil alleen maar groter maakt - en ook de extra verantwoordelijkheden van kinderopvang en thuisonderwijs terwijl de scholen gesloten zijn, met zich meebrengt.

Download rapport Grant Thornton over 'Women in Business'