Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 april 2015

43 CEO’s willen nu klimaatactie

Een groep van 43 topmannen uit het internationale bedrijfsleven heeft politieke leiders opgeroepen actief beleid te zetten op klimaatverandering. De CEO's hebben een open brief geschreven waarin ze ‘nu’ aandringen op actie.

Unilever was zo trots op de ondertekening van dit manifest door CEO Paul Polman, dat ze op de advertentie in de Financial Times een smiley tekenden. “Dat is ‘m”, twitterde de PR-afdeling vervolgens de wereld rond.

Maar Polman was dus niet de enige topman, ook niet de enige uit Nederland. De brief is onder anderen ondertekend door de topmannen van AkzoNobel, Wiebe Sijbesma van DSM, ING en Frans van Houten van Philips.

Volgens de topmannen is het tijd voor concrete en effectieve stappen. Ze willen dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van alternatieve energiebronnen. "Het stenen tijdperk kwam niet ten einde vanwege een gebrek aan stenen, maar omdat er betere alternatieven beschikbaar waren. Nu kunnen we weer een soortgelijke stap zetten", zegt DSM-topman Sijbesma.

Sijbesma pleit onder meer voor het invoeren van een heffing op koolstof, want het gebruik van fossiele brandstoffen moet afnemen, vindt hij.

"Het is ongelofelijk welke vooruitgang de mensheid in de afgelopen 150 jaar heeft gemaakt, maar daardoor zijn we tegelijk afhankelijk geworden van drie grondstoffen: kolen, olie en gas", schrijft Sijbesma. "Deze ontwikkeling heeft weliswaar grote welvaart opgeleverd, maar met een wereldbevolking van meer dan 7 miljard mensen en een groeiende middenklasse, moeten we alternatieven vinden. Dat is nodig om iedereen van energie en voedsel te voorzien en tegelijk de mondiale koolstofuitstoot te verminderen. Alleen zo kunnen we een welvarende toekomst voor iedereen verzekeren."

De open brief van de topmannen is gericht aan de wereldleiders die aanwezig zijn bij het jaarlijkse voorjaarsoverleg van de Wereldbank en het IMF in de VS. Zij hopen dat de leiders de oproep meenemen tijdens de klimaattop COP21 in december  in Parijs.

In hun open brief beloven ze: “We agree on the need for inspirational and meaningful global action and aligned messaging. We will act as ambassadors for climate action, focusing on solutions and economic opportunities and using “the science debate is over: climate change is real and addressable”  as one of the common themes to raise public awareness.”

Ze denken dat het beprijzen van CO2 een effectieve strategie.

Hier de complete open brief van de CEO’s.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier