Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
cora jongenotter
cora jongenotter
11 mei 2014

Wereldprimeur: De afvalvrije bouwplaats

Over enkele weken beleeft Nederland een wereldprimeur. Cora Jongenotter van Vorm Bouw levert in Spijkenisse voor het eerst een 100% afvalvrije bouwplaats op.

De innovatiemanager is op het project Hart van Groenewoud een opvallende verschijning. Het aantal vrouwen in de bouw is zeer bescheiden, maar zij loopt ook nog eens met een knetterend roze helm over het terrein. De afwerking is begonnen, de industriële stofzuiger ronkt al. Hier worden nog voor de zomer 146 woningen opgeleverd, in vier blokken met appartementen. Zelfs het standbeeld is al op de oorspronkelijke plaats op het terrein teruggezet.

Tweede opvallende afwijking van het patroon: op het terrein staat een lange rij met containers, ieder voorzien met een bordje voor het soort afval dat er in moet. PVC, papier, hout, folie, ethafoam kantband… Door het zo strikt naar materiaalkeuze te scheiden, is het helemaal geen afval meer, maar grondstof voor nieuwe producten. Er zijn simpelweg geen restafvalstromen meer. De aanblik roept het beeld op van de kelder in Oostenrijkse ski-chalets, waar ook een eindelijke rij met afvalemmers voor elke soort fractie staan.

De roem snelt Jongenotter vooruit. Zij is nu al een van de genomineerden voor de eretitel ‘De duurzame Bouwvrouw van 2014’.

Samen met hoogleraar Anke van Hal is Cora onze onbetwiste favoriet. Van haar kan de rest van deze traditionele branche nog heel wat leren. Wat is haar achtergrond? Hoe maakte ze van dit project een succes? Wat deed ze om draagkracht van alle collega’s te krijgen? Wat zijn de onverwachte extra plussen die gaandeweg het proces naar boven kwamen? Hoe kunnen andere bedrijven dit ook toepassen?

We spraken uitvoerig met Jongenotter en ze leidde ons rond op deze unieke bouwplaats. Nooit eerder kende deze wereld een afvalvrije bouwplaats. Jongenotter zocht internationaal naar voorbeelden op internet, maar kon ze nergens vinden.

Lees alles hierover in de komende aflevering van P+, die in juli verschijnt.

Abonneer nu op P+ People Planet Profit

Meer over het project van Cora Jongenotter?