Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ajax football
ajax football
13 januari 2014

Waarom geen zonnepanelen voor Ajax-supporters?

Op Euroborg zijn de zonnepanelen het eigendom van FC Groningen supporters. Initiatiefnemer Sven Pluut van 1miljoenwatt kan dit ook voor Ajax-fans regelen.

Te Groningen is de bouw van het zonnedak inmiddels begonnen, een coproductie tussen Essent, 1miljoenwatt en de beheerder van het voetbalstadion. De zonnepanelen werden met crowdfunding betaald: elke deelnemer wordt over de lening een rendement van geschat 2,4 procent beloofd over een looptijd van 24 jaar, bij gelijkblijvende stroomopbrengst. Het kan dus meer worden, als de elektriciteitstarieven stijgen.

Te Amsterdam koos de directie van de ArenA voor een constructie zonder publieksparticipatie. In het persbericht staat: “Hoewel de ArenA al langer wilde investeren in zonnepanelen, bleek het lastig om het investeringsbedrag van 1,6 miljoen euro binnen een redelijke termijn terug te verdienen. In oktober 2013 ging echter het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van start. In dit fonds heeft de gemeente Amsterdam een deel van de opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal. Dat zorgt ervoor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.”

Nuon, BAM en Arcadis – Green Deal-partners van het stadion – verzorgen de realisatie van het zonnedak, bestaande uit maar liefst 4200 zonnepanelen. Het zal volgens WeShareSolar bij realisatie het op 5 na grootste zonnedak van Nederland worden, na het dak van de Floriade in Vijfhuizen, Zonnepark Azewijn, de Venco Campus in Eersel, de fabriek van Hitachi in Zaltbommel en Heineken in Den Bosch. Het is wel het voetbalstadion met de meeste capaciteit, met 7000 vierkante meter omgerekend goed voor 270 huishoudens. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top drie van Europese ‘zonnestadions’. Alleen het Stade de Suisse in Bern en het Bentegodi-stadion in Verona leveren meer zonnestroom. De panelen zullen een-tiende deel van de totale stroombehoefte van het stadion kunnen leveren.

En toch en toch. Waarom koos de Amsterdam ArenA ook niet voor crowdfunding? Ajax-fans in overvloed. Wat is mooier dan te kunnen zeggen dat je een stukje van je geliefde voetbaltempel bezit? Dat het licht op het veld jouw licht is?

“Het is een gemiste kans voor Ajax dat de supporters niet kunnen participeren”, zegt Sven Pluut, die hard werkt aan het gereed maken van het FC Groningen stadion.

Hij doet een voorstel: “Gekozen is voor de makkelijkste weg, in een keer klaar. Het nieuwe Amsterdams Klimaat en Energiefonds heeft een 25-jarige lening verstrekt met een lage rente van naar schatting 1,5 procent. Dat is inderdaad heel weinig. Maar ik denk dat het fonds een deel van dit bedrag wel zou kunnen herfinancieren. Als wij nu eens 0,6 miljoen van de in totaal 1,6 miljoen overnemen, en deze wèl via crowdfunding aan Ajax-fans aanbieden? Dan snijdt het mes aan twee kanten. Het Amsterdams Energie- en Klimaatfonds kan dit geld dan weer inzetten voor andere doelen. En de ArenA weet meer draagvlak onder de Ajax-fans te bereiken.”

Denkt Pluut met de beheerder van het Amsterdams energiefonds in contact te kunnen komen? “Wij kennen elkaar al. We hebben al eerder met elkaar gesproken. Geloof het of niet, op de ochtend van de dag dat de ArenA het plan bekend maakte, stuurde ik nog een mailtje met daarin de vraag of we verder konden praten. Ik hoop dat ze erop ingaan.”

Hoe werkt de crowdfunding voor het stadion Euroborg?