Al Gore: Trump kan Klimaatakkoord niet ongedaan maken
Mocht Donald Trump tòch president van de Verenigde Staten worden, dan kan hij het Klimaatakkoord van Parijs niet meer ongedaan maken. Dat zei oud vice-president Al Gore deze week, te gast bij Inspiration360 in een bomvolle Ziggo Dome.
Het was presentator Twan Huys die Gore interviewde na zijn toespraak voor meer dan 4500 toeschouwers, waarin hij de klimaatsituatie op de planeet toonde. Tien jaar geleden liet hij met zijn documentaire en boek ‘An Inconvenient Truth’ alle alarmbellen afgaan. Huys vroeg Gore ook stevig door over de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende maand. Hij gaat heel binnenkort voor Hillary Clinton op tournee, liet de Democraat weten.
Hij gaf ook antwoord op een van de vele onbezonnen uitspraken van Trump. Zou de zelfs door toonaangevende Republikeinen ongewenste presidentskandidaat inderdaad op dag 1 in het Witte Huis een streep door het Klimaatakkoord kunnen zetten? “Nee, dat kan hij niet, dit is door de VS ondertekend. Hij zal toch zeker vier jaar moeten wachten”, stelde Gore in Amsterdam.
Met de orkaan Matthew die op dat moment volle kracht op Haïti afstormde, had Gore kon actueler voorbeeld geven van de gevolgen van de opwarmende aarde, inclusief het steeds warmere oceaanwater. In zijn presentatie liet hij ook de eerdere ‘man made’ natuurrampen zien, zoals de ‘monster typhoon’ Haiyan die in 2013 over de Philippijnen stormde met windsnelheden van 380 kilometer per uur.
“Maar ik eindig positief”, beloofde Gore zijn publiek, de grootste groep mensen die ooit bijeenkwam voor een bijeenkomst over duurzaamheid in Nederland. Toch kon hij het niet nalaten de verwijzen naar het Bijbelse ‘Book of Revelation’, de Openbaringen van Johannes waarin op profetische wijze naar ‘het einde der tijden’ wordt verwezen, de Apocalyps. “De oorlogen in het Midden-Oosten zijn begonnen door opstanden vanwege voedselschaarste door droogte. In de periode 2006-2010 is er in Syrië voor 60 procent meer woestijn bijgekomen. Uit documenten van Wikileaks bleek dat politici daar de opstand al zagen aankomen. Tegelijkertijd rukken tropische ziektes steeds noordelijker op. In Puerto Rico wordt vrouwen al aangeraden niet zwanger te worden, vanwege het Zikavirus.”
Zijn optimisme komt voort uit de recente reuzengroei van het aantal geplaatste zonnepanelen en windmolenparken, wereldwijd. Aan de groeistatistiek in Chili bijvoorbeeld leek geen einde te komen, zo enorm is de investering hier. Gore noemde ook Nederland nog. Enerzijds was er lof, omdat er voor de Zeeuwse kust het goedkoopste windmolenpark ter wereld wordt gerealiseerd. Anderzijds uitte Gore kritiek op de regering die met investeringen in duurzaamheid sterk achterblijft bij de rest van Europa. “Ik hoop dat het hoger beroep van de Nederlandse regering tegen de Klimaatzaak wordt ingetrokken”, stelde Gore.
Kunnen we dus veranderen? “You bet we can change”, verklaarde Gore. “In de Verenigde Staten zijn alle plannen voor kolencentrales afgelast. En de VS heeft het Klimaatakkoord in Parijs geratificeerd.”
Hij eindigde met een gedachte van Wallace Stevens, een in 1955 overleden Amerikaanse dichter. Het komt uit het gedicht ‘The Well Dressed Man with a Beard’.
“After the final no there comes a yes and on that yes the future of the world depends.”
Inspiration360 werd georganiseerd door Niels Houtepen van Just Media Group in samenwerking met WakaWaka, die inmiddels alweer bezig is de op zonnepaneeltjes aangedreven lampen naar het rampgebied in Haiti te verschepen. Voor de tweede keer alweer, want oprichter Maurits Groen hielp ook al na de aardbeving die het arme land in 2010 teisterde.