Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
monding van de amazone (NASA)
monding van de amazone (NASA)
30 november 2012

Ontbossing Amazone vertraagd

De ontbossing in het Braziliaanse regenwoud heeft een laagtepunt bereikt. Niet eerder in de afgelopen 24 jaar werden er zo weinig bomen gekapt in de Amazone.

Dat heeft de Braziliaanse regering deze week bekend gemaakt.

Uit satellietbeelden blijkt dat tussen augustus 2011 en juli 2012 ruim 4600 vierkante kilometer regenwoud werd gekapt, aldus minister van milieu Izabella Teixeira. Dat is 27 procent minder dan een jaar eerder. De foutmarge van de schattingen die worden gedaan aan de hand van de satellietbeelden is tien procentpunten.

Volgens het Braziliaanse Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek ligt Brazilië op koers om zijn doelstelling - tachtig procent minder ontbossing in 2020 dan in 1990 - te halen. Het Braziliaanse agentschap voor milieubescherming zei dat de daling te danken is aan betere naleving van milieuwetten en betere technieken om de ontbossing te volgen.

Tussen augustus 2011 en juli 2012 werd zo’n tweeduizend vierkante meter illegaal gekapt hout in beslag genomen. Het illegale hout wordt door de regering verkocht en de opbrengst wordt geïnvesteerd in milieubescherming. Vanaf volgend jaar gaat Brazilië ook satellieten gebruiken om illegale houtkap op te sporen, aldus Teixeira.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier