Koop zonnepanelen op andermans dak
Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Essent en de crowdfunders van 1miljoenwatt bedachten een oplossing. Consumenten kunnen investeren in een of meerdere van de 1.120 zonnepanelen op het dak van het stadion van FC Groningen, in de vorm van een obligatie. Levert 24 jaar lang een rendement op van rond de 2,5 procent.
Van het een kwam het ander. Ludo Andringa begon een zoektocht die begon bij de daken van veehouders en eindigde op het dak van het stadion van FC Groningen, de Euroborg. Minstens zo belangrijk: onderweg ontmoette hij de stichting 1miljoenwatt die al twee jaar met hetzelfde idee rondliep.
‘Nieuwe energieoplossingen bedenken’, dat is de missie van deze business developer van Essent Groot Zakelijk. Daarom liet hij zijn oog vallen op alle ‘lege’ daken van Nederland. Hoe groter het dakoppervlak hoe beter, want dan passen er extra zonnepanelen op. Het bijzondere: het is daarbij niet Andringa’s bedoeling om veehouders, of groothandels, of kantoororganisaties zelf te vragen in zonnepanelen te investeren. Hij heeft alleen de vierkante meters nodig. Andringa: “Voor al onze particuliere klanten die op het dak van hun eigen huis geen zonnepanelen kwijt kunnen. We weten dat daar een groep in geïnteresseerd is. Er zijn in Nederland heel weinig partijen die dit aanbieden.”
Rekenaars onder de consumenten weten al langer: het rendement van zonnepanelen is op dit moment hoger dan de rente die een spaarrekening oplevert. Maar het concept van Essent is dan ook bedoeld voor een andere doelgroep: particulieren met een duurzame instelling die geen panelen op hun eigen dak kunnen, of willen. Andringa kent de cijfers: “Door de vergoeding voor teruglevering van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen, de salderingsregeling, kunnen particulieren ruim 14 cent per Kilowattuur extra uit hun investering halen. Deze bespaarde energiebelasting en BTW komt boven op de uitgespaarde elektriciteitsprijs, waardoor de totale besparing misschien 22 of 23 cent wordt. De grootzakelijke markt heeft die mogelijkheid niet. Met de SDE+-regeling kom je hooguit op 7 of 8 cent per kWh. Daarom zie je op steeds meer particuliere woningen zonnepanelen verschijnen, terwijl het bedrijfsleven achterblijft. Essent en 1miljoenwatt willen een koppeling tussen die partijen tot stand brengen.”
Wat is het voordeel voor de consument zonder dak?
“We zijn samen met 1miljoenwatt een crowdfunding gestart, die het mogelijk maakt om voor 550 euro te investeren in een zonnepaneel. Meer mag natuurlijk ook. Consumenten hebben een ander referentiekader dan bedrijven en denken niet in termen van terugverdientijden. Een consument denkt: wat levert een spaarrekening mij op? Dat zal vandaag niet veel meer zijn dan 2 procent rente, voor een kortlopende spaarrekening. En dan wordt een zonnepaneel interessant. Er wordt gemikt op een rendement van 2,5 procent. Gaan de stroomprijzen in de toekomst verder omhoog, dan wordt ook het financiële rendement hoger. Met een mooi zonnig jaar en stijgende elektriciteitsprijzen zit je goed. Hij kan ook iets zakken. Het rendement van 2,5 procent is gebaseerd op een aanname dat de stroomprijzen niet stijgen. Dat is een conservatieve berekening, zeker in vergelijking met andere aanbieders van zonne-energie en crowdfunding in duurzame energieprojecten”
Consumenten houden van de zekerheid van een spaarrekening.
“Daarom hebben wij gekozen voor de vorm van een obligatie, ook een hele zekere belegging. 1miljoenwatt heeft hier een financieringsstructuur voor ontwikkeld waarbij één zonnepaneel goed is voor één ZoNbligatie, zoals we ze noemen. De looptijd is 24 jaar, overeenkomstig de huurperiode van FC Groningen voor het stadion. En daarna krijg je je volledige inleg terug. Het paneel heeft zelf een iets langere levensduur.”
Uitgebreide PDF met details over deze regeling op de linkerkolom onderaan.
Website van Essent over zon op andermans dak
Lees het volledige interview met Ludo Andringa in de komende aflevering van P+.