Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 januari 2016

André Nijhof onderzoekt als hoogleraar motivatie directie

André Nijhof is tot hoogleraar benoemd bij de business universiteit Nyenrode. Hij gaat onderzoek doen naar de beweegredenen van bestuurders van bedrijven om aan duurzaamheid te doen.

Nijhof levert vaste bijdragen aan P+, waarin hij commentaar levert op bedrijven die worstelen met transparantie vraagstukken. In het komende lentenummer gaat hij dieper in op een casus van AkzoNobel, dat als eerste eindigde in de laatste Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken.

Als hoogleraar zal hij verbonden zijn aan het Center for Entrepreneurship, Governance and Stewardship van Nyenrode. Specifiek richt hij zich op de vraag welke mindset bestuurders nodig hebben om het gewenste stewardship in hun organisatie te realiseren. Stewardship staat daarbij voor het handelen op basis van het besef dat personen en organisaties onderdeel zijn van en afhankelijk zijn van eco-systemen. Daarmee wordt de aandacht gericht op de kwaliteit van relaties tussen mensen onderling en de bredere omgeving. Bovendien richt het de aandacht op de intenties waarmee bestuurders beslissingen nemen, in plaats van een focus op resultaten.

Een voorbeeld: een van de getroffenen door de aanslagen van 9/11 was een makelaar gevestigd in het World Trade Center. Een paar uur na de aanslagen riep de manager van dit bedrijf zijn medewerkers bij elkaar en de dag na de aanslagen was het bedrijf weer aan de slag vanaf een andere locatie. Was dit een manager die geen dag aan inkomsten wilde verliezen, zelfs onder dergelijke zware omstandigheden? Of was dit een manager die begreep dat veel van zijn klanten gevestigd waren in de WTC- torens en hij hen wilde ‘ontzorgen’, zodat zij er echt konden zijn voor hun werknemers die gewond waren geraakt of familieleden van degenen die werden gedood in de aanvallen? Hoewel het gedrag en de resultaten hetzelfde zijn, zit het verschil in de intentie van waaruit je handelt. Dit is waar Stewardship over gaat. Stewardship staat voor het verantwoordelijkheidsgevoel voor de wijze waarop we allemaal met elkaar verbonden zijn en hoe we dit tot uitdrukking laten komen in besluitvorming.

Nijhof is fulltime verbonden aan Nyenrode en zal de komende jaren deze thematiek verder verkennen in onderzoek en inbrengen in executive en degree education van Nyenrode. Hij was tot voor kort ‘associate professor’.

In 1999 promoveerde hij aan de Universiteit Twente met de dissertatie:  “Met zorg besluiten: Een studie naar morele afwegingen van leidinggevenden bij organisatieveranderingen’”.