Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Copper 8 _ foto P+ People Planet Profit
Copper 8 _ foto P+ People Planet Profit
19 februari 2017

Copper8 verdrijft angsten van inkopers

Circulair inkopen kun je leren. Sterker nog, binnenkort rondt specialist duurzame aanbesteding Copper8 een eerste jaargang af waar 60 inkopers aan deelnemen. Belangrijkste les: hoe samen te werken met aanbieders om zo de eigen angsten te verdrijven om fouten te maken.

De P+ Special van deze week biedt het portret van een jonge en innovatieve onderneming die een omwenteling in inkopersland kan veroorzaken. Vooral bij overheden, die nog steeds worstelen met duurzaam inkopen.

Cécile van Oppen en Sybren Bosch van Copper8 organiseren een leergang circulair inkopen onder de naam CIA. Dat staat in dit geval niet voor ‘Central Intelligence Agency’, maar voor ‘Circulair Inkopen Academy’. Het is een woordgrapje.

De eerste leergang is al bijna afgelopen en kent nog steeds geen afvallers. De eerste 60 deelnemende inkopers krijgen naast inhoudelijk kennis als belangrijkste boodschap mee: werk zoveel mogelijk samen met aanbieders. Dan verdwijnt de angst die nu heerst bij organisaties die aanbestedingsplichting zijn. Ervoor in de plaats komt vertrouwen in elkaar.

Want: angst is bij aanbestedingen een verkeerde emotie. Angst om fouten te maken. Angst voor regels en straffen uit Brussel. Angst om aan leveranciers vragen te stellen. Angst om informatie in te winnen. Angst om bij partijen op bezoek te gaan. Angst om partijen voor overleg aan tafel uit te nodigen. Aanbestedingen zien er voor risicomijdende ambtenaren uit als een dodelijk mijnenveld.

Naast het prijsbeleid is het is de grootste hobbel voor het duurzaam inkopen. Wie aanbieders niet durft te prikkelen om nieuwe technologie in te zetten, houdt duurzame ontwikkelingen tegen. Dat geldt nog eens in veel sterkere mate voor het ontwikkelen van de circulaire economie. Het is bijna noodzakelijk om overleg te organiseren met aanbieders uit verschillende ketens, om de grondstoffenstromen circulair te maken.

Ook al lijkt het bij inkopen altijd om geld te gaan, om vooruit te komen gaat het vooral om communicatie. Directeur Cécile van Oppen (1982) van Copper8 speelt op beide schaakborden tegelijk. Bij de ‘icoonprojecten’ op aanbestedingsgebied van haar consultancy stelde ze altijd voorop: “De financiële kant is dè prikkel om door te gaan, in technisch opzicht en ook qua samenwerking. Het is de worst die je inkopende organisaties voor houdt: als je dit doet, ligt er geld voor je klaar. Maar dan moet je wel de vraag organiseren. Een betere wereld begint bij het stellen van een betere vraag.”

Copper8 begeleidde onder andere de aanbesteding van de spectaculaire verbouwing van het hoofdkantoor van netwerkbeheerder Alliander in Duiven. Ook daarover meer in deze P+ Special.

Lees verder in deze P+ Special: DOWNLOAD gratis.

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special circulair inkopen Copper8 (4122 kb)