Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
antoine heideveld
antoine heideveld
23 april 2016

Het Groene Brein telt nu 100 wetenschappers

Het netwerk van groene wetenschappers is de afgelopen weken stevig gegroeid. “We zijn de 100 gepasseerd, we zitten op 101”, meldt directeur Antoine Heideveld van Het Groene Brein.

“We hebben de laatste weken heel veel spontane aanmeldingen binnen gekregen”, omschrijft Heideveld de groeispurt.

Bij het starten van de serie Groene Breinbreker afgelopen najaar op de website van P+ telde deze bijzondere netwerkorganisatie nog geen 80 namen. Tot het Groene Brein zijn hoogleraren verbonden, maar ook promovendi, wetenschappelijk onderzoekers en lectoren. Onder hen publiceren ook enkele in P+, zoals Karen Maas, Marleen Janssen Groesbeek en André Nijhof.

Gaat Antoine Heideveld nu door voor de 250 namen? “Nou nee, het is nooit onze bedoeling geweest om zoveel mogelijk leden te werven. We hebben altijd naar kwaliteit gezocht, naar kennis die past bij de onderzoeksopdrachten die wij uit de markt krijgen. We zijn begonnen met 50 mensen en zijn selectief geweest. Het gaat ons om de impact, niet om een groeidoelstelling.”

Toch is een getal van 100 wetenschappers inmiddels groter dan de meeste ad-hoc bundelingen van hoogleraren die van zich doen spreken en meestal rond de 80 ondertekenaars tellen. De ene keer is dat een groep wetenschappers die de kolencentrales wil sluiten, een andere keer een groep die zich bezorgd maakt om het welzijn van varkens in Nederland.

Heideveld: “Dat zijn one issue vraagstukken. Het is niet zo moeilijk om daar eenmalig een lijst met namen voor samen te stellen. Er zijn in Nederland ongeveer 3000 wetenschappers die op duurzame onderwerpen zitten. Voor ons is het belangrijk een netwerk te hebben waarin we iedereen persoonlijk goed kennen. Een groep waar we opdrachten mee kunnen doorspreken en mee kunnen uitzetten, zoals het nationaal onderzoek naar Duurzame Businessmodellen, in samenwerking met het NWO. Daar zijn uit heel Nederland leden van het Groene Brein bij betrokken, van Groningen tot aan Zeeland. Bij een hele grote groei wordt het minder persoonlijk, ik zou graag willen dat dat blijft. Ik wil iedereen graag kennen.”

Volgende week weer een ‘echte’ Groene Breinbreker!

Het ‘smoelenboek’ van het Groene Brein met alle aangesloten wetenschappers