Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Elise Oosterhof
Elise Oosterhof
22 april 2014

Nieuwe P+ te bestellen bij Artikelgemist

De helft van de lezers wil P+ graag in digitale vorm ontvangen. Om aan deze vraag tegemoet te komen, zijn alle artikelen voortaan los te koop via Artikelgemist.nl. Elise Oosterhof legt uit hoe het werkt.

Elise Oosterhof (1980) is contentmanager bij Profactys, een licentie-organisatie waar enkele honderden uitgeverijen zich bij hebben aangesloten. Ook Atticus, de uitgever van het tijdschrift P+ People Planet Profit, heeft dat gedaan. Uit het laatste lezersonderzoek van dit jaar bleek iets meer dan de helft van de lezers geïnteresseerd te zijn in het ontvangen van een digitale versie van P+.  Profactys biedt deze service, door losse artikelen uit het tijdschrift los aan te bieden.

Oosterhof legt uit: “Om het zoeken in onze zoekmachine te vergemakkelijken, hebben we een apart account voor P+ aangemaakt, met een speciale link. Wie op de website van P+ op onze banner klikt, komt direct in het zoekgebied van P+ terecht. Het aantal gevonden artikelen is daardoor beperkt tot wat er in P+ heeft gestaan. We gaan met deze titelgebonden service terug tot 2010.”

Bij journalisten was vroeger ‘Het Historisch Archief’ een belangrijke bron van research. Door bundeling van verschillende archieven ontstond een databank waar ongeveer zes miljoen artikelen in staan. Oosterhof: “Profactys is de digitale voortzetting van de vroegere documenatiediensten van uitgevers. Artikelen worden nu niet meer uit papier geknipt, maar digitaal aangeleverd, bijvoorbeeld als PDF. Dat is een van onze bronnen van vandaag.”

Ziet het artikel er dan net zo uit als in de opgemaakte versie van het tijdschrift?
Oosterhof: “Ja, je ziet de oorsponkelijke opmaak van P+, inclusief de foto’s en de illustraties. Dat is het mooie: als je bedrijf in het blad heeft gestaan, krijg je zo de mooie presentatie mee.”

Wat kost het digitaal bestellen van een artikel?
Oosterhof: “We hebben gekozen voor een eenheidsprijs: 1,95 euro per artikel, inclusief btw. Daar is dan zowel de vergoeding aan de uitgeverij bij inbegrepen, als een vergoeding voor onze kosten.”

Moet je geabonneerd zijn op artikelgemist.nl?
Oosterhof: “Het is een nabesteldienst zonder verplichtingen. Je kunt ook eenmalig een artikel bestellen. Iedereen mag per dag 5 zoekopdrachten gratis uitvoeren, om te zien of er in het archief een geschikt stuk te vinden is. Om dit te kunnen kopen, moet je een bedrag storten, een tegoed. Je kunt trouwens ook gewoon afrekenen met een creditcard of IDEAL.  Dat blijkt in praktijk het beste aan te slaan en het meest klantvriendelijk te zijn. Je kunt je gratis als klant aanmelden.”

Dit is de directe LINK naar het artikelarchief van P+ op Artikelgemist.nl