Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Special over ASN Bank, foto Anne Hamers
Special over ASN Bank, foto Anne Hamers
23 maart 2018

ASN Bank wil naar 1 miljoen klanten

ASN Bank wil 1 miljoen klanten hebben in 2025. Berekend vanaf 2015 betekent dat een verdubbeling van het klantenbestand. De nieuwe directie, bestaande uit Arie Koornneef en Joyce van der Est, vertellen in de P+ Special van deze week over hun ambities voor groei. Zij willen deze combineren met het streven naar een werkorganisatie niet groter dan 200 mensen.

Op 1 januari van dit jaar werd Arie Koornneef (1969) de nieuwe directievoorzitter van duurzame koploper ASN Bank, die onderdeel uitmaakt van De Volksbank. In het interview laten beide directeuren zich kennen als bescheiden wereldburgers, die niets liever doen dan het weekend thuis met gezin en vrienden doorbrengen. Beiden moeten er niet aan denken om het vliegtuig te pakken voor een lang weekend in New York of nog exotischer oorden. Koornneef in P+: “Op zondag zit ik in de kerk in Amerongen, mijn woonplaats. Heel simpel.”

Huiselijk doet ook hun verslag aan over de jaarlijkse bijeenkomsten met alle oud-directeuren van ASN Bank, die zich nog steeds erg betrokken voelen bij de organisatie. Joyce van der Est (1965) in P+: “En als er wat is, dan bellen ze me ook gelijk. Zo van: ‘Ik heb iets gehoord. Klopt dat? Kan ik je helpen?’ Het liefste zouden ze hier allemaal nog aan het bureau gaan zitten, als hun gezondheid en energie het zou toelaten.”

De salarissen van beiden zijn openbaar en zonder bonus. Persoonlijk zullen ze dan ook niet extra financieel profiteren wanneer de groeiambities gerealiseerd worden. Koornneef geeft in net gesprek aan het belangrijker te vinden de extra middelen te kunnen investeren in projecten waardoor ASN Bank klimaatpositief kan worden. De bank begint de 100 procent klimaatneutraal al bijna in zicht te krijgen. Koornneef: “We zouden in 2025 graag 16 miljard euro vermogen onder beheer willen hebben. We komen met zo’n 14 miljard al in de goede richting. En we willen jaarlijks met 200 miljoen groeien met onze duurzame uitzettingen. Dat zijn de duurzame projectfinancieringen in wind, zon, energieopslag en maatschappelijke projecten.”

In het interview gaan ze ook in op hun opdracht om als kleine bank dit duurzaamheidsbeleid als inspiratie aan grote banken door te geven. Gemeld wordt een groot succes dat bereikt wordt via het Nederlandse platform van financiële instellingen die werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van hun organisaties, het Platform for Carbon Accounting Financials (PCAF). Koornneef in P+: “We hebben ook interesse gekregen uit het buitenland, nadat we vorig jaar in Parijs zijn geweest op een vervolg van de Klimaattop. Daar waren onder andere Franse banken aanwezig. Dat is natuurlijk ook de bedoeling: dat wij vanuit het kleine Nederland grote buitenlandse financiële instellingen meekrijgen. Het zijn geen kleine banken en ze zijn oprecht geïnteresseerd. Dat is een mooi succes, denk ik.”

Lees het volledige portret van de ASN Bank-directie in de P+ Special van deze week.

Downloads

Meer info download je hier:

ASN Bank naar 1 miljoen klanten (1347 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier