Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Directeuu Jeroen Jansen op de Dag van het Ethisch Beleggen 2013
Directeuu Jeroen Jansen op de Dag van het Ethisch Beleggen 2013
19 maart 2014

ASN Bank voorbij de 600K klanten grens

De ASN Bank doorbrak in 2013 de grens van 600 duizend klanten in Nederland.  Ondanks de perikelen met het moederbedrijf SNS REAAL zette de bank daarmee de groei van afgelopen jaren voort.

Voor de ASN Bank was 2013 een bewogen jaar door de nationalisatie van moederbedrijf SNS REAAL. Ten tijde hiervan kwam er ook extra aandacht voor de uitzettingen van de ASN Bank, onder meer voor de financiering van woningen via SNS Bank.

“We hebben onze klanten actief benaderd en uitleg gegeven,” aldus directeur Ewoud Goudswaard. “We hebben toegelicht dat deze financiering onze keuze is, voldoet aan onze duurzame criteria en het in onze visie past om te investeren in hypotheken waardoor mensen met vooral een gemiddeld inkomen goed kunnen wonen. Bovendien is het een investering met een relatief laag risico.”

Op dit moment werkt de ASN Bank aan verschillende initiatieven om eigenaren te helpen in de toekomst hun woningen energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld via het Nationaal Energiebespaarfonds waar mensen een gunstige lening kunnen krijgen om hun huis energiezuiniger te maken. 

De extra moeite bleef niet onopgemerkt. MarketResponse riep de ASN Bank, net als de drie jaar daarvoor, uit tot klantvriendelijkste bank van Nederland. De website van de ASN Bank werd daarnaast wederom gekozen tot Beste Website van het Jaar 2013 in de categorie Financieel.

In het kort nog enkele feiten op een rij:

+ Het aantal klanten groeide per saldo met 20 duizend tot meer dan 600 duizend (+3,4%).

+ Het totale vermogen onder beheer nam toe met bijna 700 miljoen euro tot 11,9 miljard euro (+6,2%).

+ Het ASN Duurzaam Aandelenfonds won de Gouden Stier voor het beste beleggingsfonds van Nederland.

+ De ASN Bank haalde de hoogste score in een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer naar de transparantie van Nederlandse financiële instellingen.

+ Er werd in 2013 per saldo 77 miljoen euro nieuw geld in alle ASN Beleggingsfondsen belegd. Samen met de koersstijging van de meeste fondsen veroorzaakte dit een toename van het totale vermogen in de ASN Beleggingsfondsen met 225 miljoen euro (+16,3%).

+ De rendementen van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, ASN Milieu & Waterfonds en ASN Duurzaam Small & Midcapfonds waren respectievelijk 30,5%, 26,9% en 28,7%.

+ Het rendement van het ASN Duurzaam Obligatiefonds kwam uit op 0,4%; dat van het ASN Duurzaam Mixfonds op 13,5%. Het ASN-Novib Microkredietfonds realiseerde een rendement van 3,7%. Het ASN Groenprojectenfonds had een rendement van -0,5%.

+ De kosten stegen in 2013 met 18,2%. Deze stijging is toe te schrijven aan de groei van de ASN Bank.

+ In 2013 nam het aantal medewerkers toe met 22,6%. Deze groei komt door nieuwe werkzaamheden zoals het beheer van het Energiefonds Overijssel.

+ Het resultaat na belastingen kwam in 2013 uit op 67 miljoen euro. Dat is een verdubbeling en wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de bank.

De ASN Bank beperkt de uitstoot van broeikasgassen al zoveel mogelijk en belegt alleen in bedrijven die beleid hebben om hun uitstoot significant te verminderen. In 2013 heeft de bank zichzelf de ambitie gesteld om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Niet alleen met het kantoor, maar ook met alle beleggingen en financieringen. Hierover schreef P+ een uitvoerig artikel, dat we hierbij gratis als PDF ter beschikking stellen.

Hoe kan een bank klimaatneutraal zijn? Zie artikel uit P+, linkerkolom, onderaan.

Website van ASN Bank met volledig jaarbericht over 2013.
 

Downloads

Meer info download je hier:

ASN Bank wil klimaatneutraal bankieren (658 kb)