Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Crowdfunding ASN Bank
Crowdfunding ASN Bank
18 december 2015

ASN Bank start crowdfunding

De ASN Bank gaat voor vier tot zes sociale projecten financiering tot een bedrag van 50 duizend euro zoeken door middel van crowdfunding. Dit in samenwerking met het platform Oneplanetcrowd.

De projecten worden aangeboden op de online community van de ASN Bank, voordewereldvanmorgen.nl (VDWVM). Projecteigenaren kunnen zich hier aanmelden voor drie vormen van crowdfunding: donaties, voorverkoop en leningen. De voorstellen moeten voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank.

Asceline de Groot van VDWVM helpt startende sociale ondernemers al wat langer, onder andere met aandacht en prijzengeld van de Wereldprijs. In de laatste P+ stond nog het portret van een van de winnaars, Eva van Dijk van Foodsharing. Zij maakt het mogelijk dat consumenten houdbare voeding die over is in een openbare kast plaatsen. Iemand die het wel lekker vindt, kan het gratis pakken. En er zelf weer iets terugzetten. Het is op deze wijze een bijdrage aan de voedselverspilling.

Crowdfunding door een bank is een nieuw verschijnsel in Nederland. Eigenlijk kon deze manier van risicokapitaal inzamelen alleen zo snel groeien, omdat de traditionele geldverstrekking door banken na de kredietcrisis in elkaar stortte. ABN Amro experimenteerde met het platform Seeds, maar de inschrijving voor nieuwe projecten is inmiddels gestopt. ING richt zich op amateursvoetbal. En daarmee is de koek op.

In 2012 startte het duurzame platform Oneplanetcrowd, dat onder meer voor de voorfinanciering van de WakaWaka-lamp van Maurits Groen zorgde. Maar ook het succes van de deelauto Snappcar is deels aan particuliere geldschieters te danken, dat een bedrag van 560 duizend euro ophaalde.

De ASN Bank lift mee op de ervaring die Oneplanetcrowd de afgelopen jaren opbouwde. Voorstellen van indieners worden bekeken en beoordeeld als businesscase. Zowel ondernemers als andere initiatiefnemers, zoals bijvoorbeeld buurtgenoten, kunnen voor een campagne in aanmerking komen. Leningen zijn echt voor ondernemers en donaties echt voor projecten. De voorverkoop hangt daar wat meer tussenin. Maar partijen die mee willen doen, moeten wel over een rechtsvorm beschikken. Dat kan dus ook een stichting zijn.

De nieuwe partners denken door hun community ‘s aan elkaar te koppelen, een extra groot publiek te kunnen aanspreken. De ASN Bank houdt de vinger aan de pols. “We willen onderzoeken of dit voor klanten van de banken en de leden van Voordewereldvanmorgen.nl meerwaarde heeft. Als dat het geval is, dan gaan we verder uitzoeken op welke wijze we daar een vervolg aan kunnen geven”, zo laat de bank weten. Bij bewezen succes wil de ASN Bank dus zeker uitbreiden.

Oneplanetcrowd beschikt inmiddels over een stevig aantal fans, de die afgelopen maanden een bedrag van 1 miljoen euro investeerden in de verdere uitbouw van het platform. De 400 nieuwe mede-eigenaren lopen daarmee risico, maar ze ontvangen ook een hoge rente (7 procent!) voor hun inleg, die de vorm van een converteerbare lening kreeg. De lening kan later worden omgezet in aandelen Oneplanetcrowd. Het platform heeft sinds de start al 16 duizend investeerders aangezet tot het verschaffen van 6 miljoen aan financiering.

De kapitaalinjectie in het eigen platform wordt ingezet voor de verdere groei en professionalisering van het platform. Er zal onder andere worden geïnvesteerd in optimalisatie van de website en een uitgebreid leningadministratiesysteem. Dit systeem verschaft de belegger gedetailleerd inzicht in de investeringen en actuele updates van de bedrijven waarin is geïnvesteerd.

Ook gaat Oneplanetcrowd investeren in verdere internationalisering, te beginnen in België. Hiermee geeft Oneplanetcrowd ondernemingen toegang tot een grote internationale crowd van impact-investeerders. Andersom kunnen investeerders deelnemen aan duurzame en sociale innovaties met grensoverschrijdende ambities.

Website Voordewereldvanmorgen van de ASN Bank 

Website Oneplanetcrowd 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Een van de winnaars ASN BANK Wereldprijs (914 kb)