Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Morningstar duurzaam
Morningstar duurzaam
17 maart 2016

ASN Bank hoogste duurzaamheidsscore bij Morningstar

In de gloednieuwe rating van Morningstar hebben twee fondsen van de ASN Bank het maximale aantal van 5 duurzame wereldbollen gekregen. Morningstar vergelijkt vanaf deze week beleggingsfondsen op tal van duurzame criteria.

Niet alle meest bekende Nederlandse duurzame beleggingsfondsen krijgen het maximale aantal van 5 wereldbollen. Dat geldt wel voor het ASN Duurzame aandelenfonds en het ASN Small & Midcapfonds, met aandelen in kleine tot grote ondernemingen. Het Milieu- en Waterfonds van de ASN Bank krijgt 4 van de 5 wereldbollen. Andere fondsen zoals het Duurzaam Obligatiefonds, met vastrentende waarden van Europese overheden, is –nog- niet onderzocht, ook het ASN Duurzaam Mixfonds blijkbaar niet. Jammer, want onder de nieuwe naam schuilt een pionier in de duurzame beleggingswereld, toen het nog Het Andere Beleggingsfonds (ABF) heette. Het was het eerste aan de beurs genoteerde duurzame beleggingsfonds van Nederland.

De maximale score van Morningstar kreeg ook een van de fondsen van Triodos Bank, het Triodos Sustainable Equity Fund.

Een maximale beoordeling van 5 wereldbollen is er ook voor Kempen (Lux) Sustainable European Small-Cap Fund.

Andere bekende aanbieders van groene beleggingsfondsen kwamen minder hoog uit.

+ Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds: 3 wereldbollen

+ F&C Responsible Global Equity: 4 wereldbollen

+ RobecoSAM Sustainable Global Equity Fund: 4 wereldbollen

+: NN Duurzaam Aandelen Fonds: 4 wereldbollen

De analyse van de fondsen wordt opgesteld door Sustainanalytics en verder door Morningstar zelf doorgerekend. De gebruikte informatie wordt uit de prospectus van de fondshuizen zelf gehaald.

Natuurlijk zijn er ook beleggingsfondsen die zich er niet op laten voorstaan duurzaam te zijn: dat geldt voor de meesten zelfs. Vaak krijgen ze van Morningstar geen rating. Maar dat hoeft niet. Bij een willekeurige steekproef komen er ook ‘gewone’ fondsen naar boven die toch een aantal wereldbollen weten te veroveren.

Hier enkele voorbeelden:

DWS Covered Bond Fund: 3 wereldbollen

iShares Core Euro Corporate Bond: 3 wereldbollen

Kempen Euro Credit Fund: 2 wereldbollen

Maar niet alleen in de obligatiefondsen worden wereldbollen uitgedeeld, de staatsbank SNS kreeg ze ook voor vastgoed en voor zogenaamd mixfondsen, die deels uit obligaties en deels uit aandelen bestaan.

SNS Euro Vastgoed: 3 wereldbollen

SNS Optimaal Oranje: 4 wereldbollen

Het laatste voorbeeld is wel bijzonder, want Morningstar is niet scheutig met het geven van een beoordeling van andere mixfondsen van andere fondshuizen. Spijtig voor ABN Amro, Kempen en een gigant als BlackRock. Alleen Nationale Nederlanden (NN) krijgt 2 wereldbolletjes voor het meest risicovolle aanbod, het NN Dynamic Mix Fund 4 en 5 en 3 bolletjes voor Fonds 3.

De ASN Bank is uiteraard dik tevreden met de erkenning. Bas-Jan Blom, directeur ASN Beleggingsfondsen, in een statement voor P+: “Met de Morningstar Sustainability Rating biedt het platform beleggers meer inzicht in de duurzaamheidsprestaties van fondsen, naast de financiële prestaties. Wij vinden het een positieve ontwikkeling dat een onafhankelijk beleggingsplatform als Morningstar meer aandacht geeft aan duurzaamheid. De ASN Beleggingsfondsen hanteren de duurzame criteria van de ASN Bank. Het is natuurlijk mooi om te zien dat die duurzame inspanningen in de score terug te zien zijn.”

Website ASN Bank