Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Love from bamboo
Love from bamboo
13 december 2014

Bamboe is kampioen CO2-vreter

Bamboe groeit harder dan bomen en legt ook veel sneller meer CO2 vast. Als CO2-vreter kan het alleen al in China meer dan een miljoen ton broeikasgas vastleggen, tot 2050.

Bamboe is geen boom, maar een gras. Het is ’s werelds snels groeiende plant en kan een enorme bijdrage leveren aan de reductie van CO2. Dat staat in een nieuw rapport dat is uitgebracht aan de COP20 in Lima door het International Network for Bamboo en Rattan (INBAR) .

"Bamboe is echt een bijzondere plant”, zei directeur-generaal van INBAR Dr. Hans Friederich. Hij wil bamboebossen dan ook opnemen in het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) . Het is volgens hem een strategisch middel in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom is er op dit gebied beleid voor duurzame ontwikkeling nodig, regulering en investeringsplannen.

INBAR kent als organisatie 40 lidstaten en is gewijd aan het verbeteren van de levensomstandigheden van arme boeren en gebruikers van bamboe en rotan, en het bevorderen van duurzame ontwikkeling met milieuvriendelijke praktijken. Bamboe biedt meerdere  voordelen, volgens Friederich, waaronder snelle restauratie van verarmde grond, grootschalige opslag van CO2, het is een duurzame bron van energie, en het verstrekt grondstoffen voor de bouw, textiel, huishoudelijke producten, meubels, en een groeiende lijst van andere innovatieve toepassingen .

Ondanks de boom-achtige verschijning is bamboe eigenlijk een lid van de gras familie, Poaceae. Bamboe wordt vaak geassocieerd met Azië en is de primaire bron van voedsel voor de bedreigde reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca). Bamboe is een pan-tropisch gewas, met meer dan 1.250 inheemse soorten groeien over de hele wereld in Amerika, in Afrika bezuiden de Sahara, en Azië. Bamboe is ook een deel van de voeding van de ernstig bedreigde berggorilla (Gorilla beringeiberingei) die leeft in tropische bossen in Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Meer over dit nieuws op de website van ENN