Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
bottled water
bottled water
20 maart 2014

San Francisco: Plastic flesjes water illegaal

Vanaf 1 oktober 2014 is het in San Francisco illegaal om kleine plastic flesjes water te kopen of te verkopen. Dat heeft de Board of Supervisors van deze Amerikaanse stad besloten.

Het gaat om flesjes die kleiner zijn dan 600 gram, oftewel 21 ounces.

David Chiu, voorzitter van deze Board of Supervisors zei: “San Francisco loopt voorop in de wijze waarop wij vechten voor ons milieu. En dat is waarom wij iedereen vragen om ondersteuningen van deze verordening om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen.”

Er wordt een uitzondering gemaakt voor grote sportevenementen, zoals marathons.  Ook op het vliegveld zul je geen boete krijgen. Het is juist ontzettend ongezond om bij lange vliegreizen geen water te drinken.

Maar zullen mensen in plaats van water geen cola of andere suikerhoudende frisdranken of alcohol gaan kopen? Dat is de zorg die er nu in deze koploperstad heerst. Ciu heeft er een simpele oplossing voor: “Koop dan liever in plaats van een klein flesje water een grote, die minder schadelijk is voor het milieu. Of koop een herbruikbare fles, dat kan ook.”

Chiu is fanatiek. Hij begon de vergadering door het gewraakte kleine flesje op tafel te zetten, voor een kwart gevuld met olie.”Zoveel fossiele brandstof is er nodig om dit water te maken, het flesje en naar de stad te transporteren.”

Gaan de stedelingen wennen? Ciu: “Vele eeuwen hebben we het zonder plastic flesjes water gesteld, zonder te verdrogen. Deze gewoonte is nog maar twintig jaar oud.”

De stad deed eerder plastic boodschappentasjes in de ban. Ook daar liepen de Amerikanen mee voorop.

Berichten over het Zero Waste-beleid van San Francisco op Habitat