Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
barcode
barcode
27 mei 2013

Grondstoffen paspoort wordt recept met barcode

Producten die voorzien worden van een soort ‘barcode’ die correspondeert met een ‘recept’ van de in dat product gebruikte grondstoffen en hoeveelheden. Zo zal het grondstoffenpaspoort ofwel de ‘Resources Identity Tag’ worden opgebouwd.

Deze ‘receptuur’ wordt vastgelegd in een gestandaardiseerd online systeem, het zogeheten ‘Resources Identity Tag System’ (RITS). Hoewel er reeds een aantal vergelijkbare systemen in werking is bij ondernemingen, is RITS het eerste systeem dat bruikbaar is binnen iedere sector en volledige transparantie biedt.  

Door de gebruikte grondstoffen te labelen en vast te leggen kunnen deze veel eenvoudiger en efficiënter worden gerecycled en opnieuw worden ingezet in het productieproces. De Groene Zaak spreekt van een doorbraak op weg naar een meer circulaire economie, die werd bereikt op het BOOSTcamp afgelopen weekend in Almere.


Volgens De Groene Zaak directeur Marga Hoek is RITS een cruciaal instrument om inzicht te krijgen in grondstofstromen en zo ketens te verduurzamen. Hoek: “We willen direct doorpakken. Er ligt een projectplan om samen met een aantal gecommitteerde partners binnen een jaar een 1.0-versie voor Nederland op te leveren. Daarin zullen we een basis leggen voor enkele concrete productgroepen, waaronder textiel. Mede dankzij de expertise en inbreng van onze partner Dutch aWEARness kunnen we op dit specifieke terrein echt meters gaan maken – niet alleen in Nederland, maar zelfs op Europees en uiteindelijk mondiaal niveau.”