Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De eerste Bean to Bar reep
De eerste Bean to Bar reep
13 juni 2013

Tony’s Chocolonely kent cacaoboeren nu persoonlijk

Tony’s Chocolonely weet nu exact waar de bonen die in de repen zitten vandaan komen. De namen van de Ghanese cacaoboeren zijn bekend en hun cacaobonen zijn apart verscheept.

De makers van Tony’s Chocolonely wilden altijd al een slaafvrije reep maken. Dat was makkelijk gedacht, dan gerealiseerd. Eigenlijk is het pas sinds deze week zo ver, nu de allereerste ‘Bean to Bar’ reep bij de chocoladefabriek in België rolde van de productieband is gerold.

Tony’s Chocolonely meldt: “Vanaf nu maken we onze repen van cacao van 529 bij ons bekende boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijn-relatie mee hebben. Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor langere tijd en tegen een betere prijs aan ons kwijt kunnen. En weten wij precies waar onze bonen vandaan komen. De receptuur is hetzelfde gebleven. De repen smaken hooguit nog nét iets lekkerder omdat we weer een stapje dichter bij onze doelstelling zijn gekomen.”

60 Procent van de wereldwijde cacaoproductie komt uit Ivoorkust en Ghana.  Er werken op dit moment  2,5 miljoen boeren op de cacaoplantages in West Afrika. Op deze plantages werken naar schatting 460.000 slaven onder omstandigheden die door de internationale wet verboden zijn, waaronder veel kindslaven. De West-Afrikaanse markt bestaat voornamelijk uit kleine boeren die hun cacao verkopen aan een klein groepje Westerse chocolade-giganten die de markt controleren. Zij hebben baat bij een lage grondstofprijs en gebruiken hun macht om de prijzen laag te houden. De lage opbrengst zorgt ervoor dat de boer alle middelen aangrijpt om zijn voortbestaan te kunnen garanderen. Uit noodzaak zetten veel boeren kinderen in op hun plantages.

Tony’s Chocolonely is in 2005 opgericht door Keuringsdienst van Waarde journalist Teun van der Keuken.

Kijk voor de laatste ontwikkelingen op de website van Tony's Chocolonely