Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
bedrijfsfiets
bedrijfsfiets
05 juli 2014

Bedrijfsfiets dreigt ten onder te gaan

Niets zo gezond als op de fiets naar het werk, voor mens en milieu. Toch dreigt de fiscale ondersteuning voor de bedrijfsfiets te verdwijnen, per 1 januari 2015.

Belanghebbende partijen hebben gezamenlijk geprotesteerd. Fietsenwinkels lijden grote schade als de regeling wordt stopgezet waarbij via de werkgever fiscaal goedkoop een fiets kan worden gekocht. Dat zeggen de belangenorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en de Fietsersbond. Ze hebben de Tweede Kamer dringend gevraagd om de bedrijfsfiets te handhaven.

De Fietsersbond vindt bovendien dat de Green Deal die met staatssecretaris Mansveld is gemaakt onmogelijk wordt gemaakt: “Met als voornaamste afspraak dat binnen vijf jaar 5 procent meer fietsgebruik voor woon-werkverkeer zou worden gerealiseerd. Nu de succesvolle fiets van de zaak wordt geschrapt, is het praktisch onmogelijk om die doelen te realiseren.”

Het gaat om grote getallen. Tot voor kort was 20 procent van de fietsverkoop gebaseerd op de fiets-van-de-zaak-regeling, zegt BOVAG. Op die manier kan via de werkgever fiscaal voordelig een fiets worden aangeschaft, als die voor het woon-werkverkeer wordt gebruikt.

De BOVAG vreest dat de regeling per 1 januari 2015 stopt omdat staatssecretaris Eric Wiebes het makkelijker wil maken om een smartphone, laptop of tablet van de baas te krijgen. Dat is natuurlijk fijn, maar gezonder worden werknemers er niet van. En het milieu wordt er niet beter op. Bovendien mag het volgens Wiebes geen extra geld kosten. Om de extra kosten te compenseren, mogen werkgevers minder uitgeven aan kerstpakketten, personeelsfeesten en fietsenplannen.

Hier de PDF waarin staatssecretaris Wiebes aankondigingen doet over het Belastingplan 2015. Zie de linkerkolom, onderaan. In deze brief wordt overigens met geen woord over de fiets gerept. De Kamer zal dit voorstel pas na Prinsjesdag behandelen. De belanghebbende partijen wilen dat er alsnog een aparte status komt voor de bedrijfsfiets, zodat die buiten de regeling om belastingvrij beschikbaar kan worden gesteld door de werkgever.

Bericht van de Fietsersbond

 

Downloads

Meer info download je hier:

Brief over smartphone, tablet en fiscus (164 kb)