Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zwitserse banken betrokken bij Zwarte Gat
Zwitserse banken betrokken bij Zwarte Gat
06 september 2012

Zwart gat in wereldeconomie ontdekt

Als de allerrijksten van deze wereld nu eens in het verduurzamen van de planeet zouden investeren. Hoeveel windmolenparken op zee zou je dan kunnen bouwen voor 21 biljoen dollar?

De allerrijksten van deze wereld hebben samen voor een bedrag van minstens 20 biljoen dollar verstopt in geheime belastingparadijzen, maar het zou net zo goed 32 biljoen kunnen zijn.

Ex-McKinsey hoofdeconoom James Henry ontdekte dit ‘enorme zwarte gat in de wereldeconomie’. Hij baseert zich op data van de Bank of International Settlements, het International Monetary Fund en de World Bank. Het rapport kwam al uit op zondag 22 juli 2012, met als afzender het Tax Justice Network, een NGO die is opgericht door Britse volksvertegenwoordigers. Maar het was toen hartje zomer en de mores wil nu eenmaal dat kranten als een self fulfilling prophecy de kolommen vooral vullen met allerlei leuke weetjes. Maar net niet met deze. En er was toch zo’n leuk lijstje van te maken in de sfeer van: wist u dat?

Dus doen wij het maar.

Wist u dat:

+  Achter het stallen van dit gigabedrag een groep professionele banken schuilt, die zich hebben gespecialiseerd in belastingontduiking?

+ De drie meest betrokken banken bij het creëren van het zwarte gat UBS, Credit Suisse en Goldman Sachs zijn, twee Zwitsers en een Amerikaan?

+ Ook superrijken in 139 ontwikkelingslanden een bijdrage aan dit zwarte gat leverden voor een totale omvang van 7,3 tot 9,3 biljoen dollar?

+ Het aantal van supperrijken wereldwijd kleiner is dan 10 miljoen mensen, die samen 21 biljoen in het Zwarte Gat hebben gestopt?

+ Dat landen die normaal belasting over dit bedrag hadden geheven, tot een percentage van 30 procent, ongeveer 190 tot 280 miljard dollar extra inkomsten in de schatkist hadden gehad?

+  Minder dan 100.000 mensen op deze wereld ongeveer 9,8 biljoen dollar hebben gestald op offshore-bestemmingen?

+ Duitsland al enkele malen geld betaalde voor het kopen van gegevens van belastingontduikers?

+ Het Britse ministerie van Financiën overeenkomsten zegt te hebben getekend met Zwitserland en Liechtenstein waardoor bedragen van 3 tot 4 miljard Britse ponden in Zwitserland aan de oppervlakte komen en 7 miljard in Liechtenstein?

James Henry claimt dat ‘dit zwarte gat in de wereldeconomie’ nooit eerder is gevonden. “En dat in een tijd waarin overheden over de hele wereld als zoekenden in de woestijn speuren naar extra bronnen van inkomsten.”

De voormalige topeconoom van McKinsey wijst ook op de bijdrage die dit geld zou kunnen leveren aan wereldproblemen als de opwarming van de aarde. Henry: “Dit bedrag is groot genoeg om een significat verschil te maken in de financiele huishouding van heel wat landen, vooral ontwikkelingslanden die nu zoeken naar andere middelen nu de ontwikkelingsgelden opdrogen, maar wel geconfronteerd worden met de kosten van klimaatverandering.”
Henry vindt het een ‘schandaal’ dat officiele internationale instituten zoals de Wereldbank en het IMF zo weinig onderzoek hebben gedaan naar de belastingparadijzen, vooral “omdat ze zelf over de data beschikken.”

 

De PDF van het rapport 'Price of Offshore' is als PDF te downloaden, zie de linkerkolom, onderaan.

De website van Tax Justice Net
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier