Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Redmond O'Hanlon foto Chris de Bode
Redmond O'Hanlon foto Chris de Bode
01 november 2013

Wat weet Redmond O’Hanlon over ethisch beleggen?

Vorig jaar op de cover van P+, straks als de beroemdste gast op de Dag van het Ethisch Beleggen van de ASN bank, op 30 november. Ontdek waarom schrijver / reiziger Redmond O’Hanlon het een goed idee vindt om rendement te maken bij een duurzaam aandelenfonds.

Toevallig jubileert het ASN Duurzaam Aandelen Fonds ook nog, dit jaar. Het bestaat op de kop af 20 jaar en is springlevend. Al eerder twitterden we verbaasd over het geweldige rendement, dat dit jaar wordt behaald. Bij het schrijven van dit bericht, op 1 november, is de tussenstand 23,9 procent. Dat is maar liefst 22 procent hoger dan wat de meeste spaarrekeningen opleveren. Ook in eerdere jaren presteerde het fonds uitstekend. Over de laatste 5 jaar genomen gemiddeld een percentage rendement van 12,73, over 10 jaar geannualiseerd 6,15 procent. (Deskundigen wisten ons uit te leggen dat dit ook komt door de slechte koersen van oliemaatschappijen, die de ASN Bank links laat liggen). Door de degelijke resultaten beloonde het Ratingbureau Morningstar het oudste duurzame beleggingsfonds van Nederland met maar liefst 5 sterren. Dat geeft vertrouwen.

Alle reden dus voor een feestelijke editie van de jaarlijkse Dag van het Duurzame beleggen. Naast Redmond O’Hanlon zijn de andere hoofdgasten schrijver Bas Heijne, Willemijn Verloop van Social Enterprise NL en de econoom Mathijs Bouman.

Deelnemers worden uitgenodigd mee terug te kijken naar de gebeurtenissen in Bangladesh, waar werknemers op gruwelijke wijze omkwamen in gevaarlijke naaiateliers. Het was een ramp, maar vakbondsmensen waarschuwden al vele tientallen jaren voor de onhoudbare situatie. Oud-medewerker Tom Etty van de FNV werkte vanuit de Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) mee aan die waarschuwingen, gefrustreerd over het gebrek aan aandacht. Zelfs de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Bangladesh kwam al voor de ramp in actie, door met  Nederlandse textielbedrijven MVO-afspraken te maken. Dit onder meer naar aanleiding van de dood van een vakbondsleider. Maar het was als met de Kroniek van een Aangekondigde Dood van de schrijver Gabriel Marcia Marquez: iedereen wist dat het ging gebeuren, maar niemand deed iets om het te voorkomen.

De ASN bank, opgericht door de Nederlandse vakbeweging, legt de bezoekers van de Dag van het Ethische Beleggen de volgende vragen voor: “Vragen mensen zich nu wel af hoe hun kleren zijn gemaakt? Wat weten we van de onveilige arbeidsomstandigheden? Hoe kun je hier als consument positieve invloed op uitoefenen?” Dit soort dilemma's en vragen staan centraal in de Kromhouthal in Amsterdam.

De ASN Bank belooft dat deze discussie niet vrijblijvend zal zijn, maar zal doorwerken in beslissingen van de bank: “De ASN Bank maakt haar keuzes niet alleen. Duurzaam bankieren en ondernemen gaat volgens de bank om samenwerking. Want wie iets wil veranderen, zoekt naar verbinding. Wie de samenleving wil verduurzamen is niet alleen kritisch, maar zoekt naar hoe het anders kan. Tijdens ‘Voor de wereld van morgen’ wil de bank in gesprek over de keuzes die een duurzame, rechtvaardige samenleving dichterbij kunnen brengen.”

We zijn erg benieuwd hoe een bankier deze discussie en de avonturen van Darwinist Redmond O’Hanlon gaat vertalen in goed renderend beleggingsbeleid.

Als voorproefje hier alvast de link naar het interview dat we met de schrijver maakten.

En hier de website om u als (gratis) deelnemer aan te melden voor de ‘Dag van het ethisch beleggen’.