Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
grondwater
grondwater
10 september 2016

Vitens leert grondwater te beschermen

Vervuiling van grondwater is voor 10 procent de schuld van bewoners die in een gebied wonen waar drinkwater wordt gemaakt. In de provincie Utrecht start drinkwaterbedrijf Vitens een postcodecheck.

Het is heel simpel om die 10 procent bijdrage aan het vervuilen van het eigen grondwater te vermijden. Vitens geeft de volgende tips.

+ Verwijder onkruid met de hand of met kokend water.

+ Was de auto in de wasstraat en ververs de olie bijvoorbeeld bij een tankstation.

+ Spoel overgebleven medicijnen niet door het toilet, maar lever ze in bij het klein chemisch afval bij de gemeente.

+ Zorg dat u weet of u in een grondwaterbeschermingsgebied woont en hou daar rekening mee.

De laatste waarschuwing wordt ingevuld met een website, waar de bewoners van de Provincie Utrecht een postcodecheck kunnen  doen. Volgend jaar gaat hetzelfde in Gelderland gebeuren.

Er is reden toe. Bijna een half miljoen Nederlanders wonen op of in de buurt van een grondwaterbeschermingsgebied waar drinkwater wordt gemaakt. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat ze op een dergelijk gebied wonen, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens.

Een grondwaterbeschermingsgebied beschermt de bronnen waaruit drinkwater wordt gemaakt. Alle gebieden waar drinkwater wordt gewonnen zijn echter kwetsbaar voor verontreinigingen. Een druppel olie, bijvoorbeeld gelekt tijdens het verversen van de olie van de auto, kan door de bodem heen dringen en grondwater verontreinigingen. Verder kunnen ook bestrijdingsmiddelen, medicijnresten of wasmiddelen invloed hebben op de grondwaterkwaliteit.

Website ‘Bescherm je drinkwater’ geeft ook bewoners buiten Utrecht handige tips voor het schoon houden van de eigen bodem.