Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
zorghotel
zorghotel
15 mei 2013

Zorgcentra kunnen 40 miljoen besparen op energie

Bij een proef van Urgenda bleken zorghuizen 15 procent op hun energiekosten te kunnen besparen. Deden alle 1900 zorgcentra in Nederland hetzelfde, dan zou er 40 miljoen euro bespaard worden.

De besparingen werden, zonder investeringen, op eenvoudige wijze gerealiseerd met bewustwording, gedragsverandering en verfijndere instelling van de collectieve installaties. Succesvolle maatregelen zijn onder andere: nachtverlaging toepassen op collectieve verwarmingsinstallaties, beperking van de verlichting in de algemene ruimten, afzonderlijke dag- en nachtinstellingen voor luchtbehandeling en luchtbevochtiging, nazien instellingen voor optimaal gebruik cv-installatie.

Door bewuster om te gaan met energie en zonder vooraf te moeten investeren kunnen ook andere Nederlandse woonzorgcentra veel geld besparen op hun energierekening. Dat is de belangrijke uitkomst van het rapport ‘Samen verduurzamen’ dat woningcorporatie Habion samen met actie-organisatie Urgenda heeft uitgereikt aan Jan Terlouw in woonzorgcentrum Arcadia in Rotterdam. Het is voor het eerst dat energiebesparing in Nederlandse woonzorgcentra op deze schaal is onderzocht.

De initiatiefnemers roepen alle zorghuizen van Nederland op om samen zoveel mogelijk energie te besparen.

Aanleiding voor het rapport waren de resultaten van de Energiestrijd Zorghuizen. Tijdens deze besparingswedstrijd gingen, van januari tot en met maart, vier zorghuizen van Habion met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort voor de bewoners.

De positieve ervaringen van zowel de initiatiefnemers als van de bewoners en medewerkers van de zorghuizen zijn gebundeld in het rapport. Hierin blijkt niet alleen dat de wedstrijd zorgt voor bewustwording, een gezamenlijk doel, enthousiasme en meer saamhorigheid binnen de woonzorgcentra, maar ook duidelijke besparingsresultaten oplevert. Zo bespaarden de deelnemende zorghuizen tijdens de Energiestrijd gemiddeld 15% op hun energielasten.

In het kader van het rapport heeft Habion onderzoek gedaan naar hun gehele woningvoorraad van 76 huizen. “Wanneer we de cijfers van de Energiestrijd doorvertalen naar alle Habion-huizen, dan is een besparing mogelijk die jaarlijks kan oplopen tot 1,6 miljoen euro. Wanneer we dit extrapoleren naar alle 1900 zorghuizen in Nederland zou er 40 miljoen euro beschikbaar kunnen komen wanneer die zorghuizen -zonder voorinvestering en met behoud van comfort-  een verlaging van de energiekosten met 20 procent realiseren. Dit geld kan dan direct gebruikt worden om meer energiebesparende maatregelen door te voeren”, vertelt Habion directeur Peter Boerenfijn.

Urgenda over deze proef in de zorgcentra