Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
jan eric visser zuiverend beton, foto P+ People Planet Profit
jan eric visser zuiverend beton, foto P+ People Planet Profit
13 januari 2016

Wereldprimeur kunstenaar Jan Eric Visser met luchtzuiverend beton

Nooit eerder leverde een sokkel van een kunstwerk een wereldprimeur op. De betonnen voet van ‘Ruins of Desire’ van Jan Eric Visser zuivert vuile stadslucht van fijnstof.

Toegepast in grote platen zou het ‘meetbaar’ bijdragen aan het afbreken van luchtverontreiniging door autoverkeer, zoals zwaveldioxide en ander fijnstof. Schoonmaken van dit type beton is niet nodig, want algen krijgen er geen vat op.

De sokkel staat in de groepsexpositie ‘What is Waste?’, in de galerie Art Affairs in Amsterdam, waar Jan Eric Visser een bijzondere verzameling van collega-afvalkunstenaars presenteert. Het beeld zelf is gemaakt van het materiaal Aquadyne, gemaakt van gerecycled afvalplastic. Het kent een open structuur, zodat er planten op kunnen wortelen.

Visser ontdekte de nieuwe vorm van beton op de Technische Universiteit van Eindhoven, op de faculteit Bouwkunde van hoogleraar Jos Brouwers.  Onder de hoede van Brouwers worden hier nieuwe bouwmaterialen ontwikkeld, zoals beton waar titaandioxide aan wordt toegevoegd. Proefnemingen in Canada wijzen uit dat deze beton geen aanslag kent, dus vrij van onderhoud is en bovendien de lucht zuivert. Inmiddels lopen er ook al proeven met straatsteentjes in Hengelo en in een tunnel in Den Haag.

Om dit luchtzuiverende effect verder te versterken kan aan de beton stukjes afvalglas worden toegevoegd, waardoor licht nog dieper in het materiaal kan doordringen. De eerste uiting hiervan is de sokkel die Jan Eric Visser in Eindhoven goot en nu als eerste naar buiten bracht. In detail gezien is het effect erg mooi.

Prof. dr. ir. Brouwers zegt daarover: “Het is natuurlijk een massief stuk, waar het licht op een gegeven moment niet verder kan binnen dringen. Wanneer je dunnere platen van enkele centimeters dikte zou maken, is de hele betonplaat reinigend zijn. Er kan dan zelfs licht van binnen en van buiten in doordringen. Het effect van zo’n grote gevel op de hoeveelheid stof in een straat in een stad is merkbaar en meetbaar.”

Visser bracht beide afvalmaterialen in een werk bij elkaar omdat ze volgens hem een nieuwe verbinding tussen afval en schoonheid belichamen. “De schoonheid van een postindustriële toekomst waarin waardevolle grondstoffen worden gekoesterd en niet langer als afval worden verbrand. Ruins of Desire kan gezien worden als een pleidooi voor een nieuwe verbinding tussen men en materie. Het is ook een artistieke verzoening van concept en materie.” De kunstenaar zou graag in steden grotere objecten met dit unieke beton maken.

Het beeld is te koop in galerie Art Affairs, net als hele oude en nieuwe werken van Herman de Vries (die furore maakte op de laatste Biënnale in Venetië, bezocht door 334.000 mensen). Ook staan er fraaie sculpturen van de Vlaming Maarten vanden Eynde, die eerder in het Haagse Gemeentemuseum imponeerde met zijn werk Reef, een enorm rif gebouwd van afvalplastic dat hij uit de oceanen opviste. Bijzonder is zijn wereldbol ‘Continental Drift’, die ook weer van afvalplastic is gemaakt en een sombere diepzwarte planeet toont, of Oma’s kastje, dat hij vulde met op halfedelstenen lijkende objecten, ook weer gemaakt van plastic soup.

Over Jan Eric Visser op de website van Art Affairs.

Alle exposanten expositie 'What is Waste?'
 

Downloads

Meer info download je hier:

Detail van de luchtzuiverende sokkel (124 kb)