Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ria Doedel WML
Ria Doedel WML
03 juni 2016

WML: Met mobiele installaties drinkwater maken

Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML heeft kleine modulaire installaties ontwikkeld. Op die manier hoopt directeur Ria Doedel het krimpen van de bevolking op te vangen.

Ze vertelt in de nieuwe P+ wat ze graag wil voorkomen: “Je wilt niet met tankwagens drinkwater gaan rijden.” Maar wat dan wel?  “We willen naar een situatie waarin we met een dieplader in een halve dag een zuiveringseenheid naar een plek kunnen brengen waar er op dat moment meer behoefte aan is.” Het bijzondere is dat dit drinkwaterbedrijf deze mobiele installatie inmiddels ontwikkeld heeft. WML wil voorkomen dat de huidige voorzieningen te groot worden en alleen nog maar draaien op halve kracht. Dat is kostbaar en leidt tot kapitaalsvernietiging

“Drinkwaterinstallaties zijn fantastische dingen”, zegt WML-directeur Ria Doedel in de nieuwe P+. “Maar ze zijn groot en log. Van steen, ijzer en beton. Als ze eenmaal staan, gaan ze veertig, vijftig jaar mee. Daar verander je niks aan qua maatvoering, het is wat het is.”

Dit model zal naar verwachting in de toekomst steeds minder voldoen. Meer flexibiliteit is gewenst. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de bronnen en de benodigde zuivering daarvoor, maar ook met de omvang van de drinkwaterproductie.

De bevolkingskrimp in Limburg verloopt niet gelijkmatig, en zal zich de komende jaren op verschillende plekken en op verschillende momenten voordoen. In krimpgebieden draaien de WML-installaties dan op verminderde capaciteit. Niet rendabel en ook niet duurzaam, omdat het veel onnodige energie kost.

“Een groot deel van onze vaste kosten zit in pompen, zuiveringsinstallaties en leidingen”, zegt Doedel. “Daar zijn we al een paar jaar geleden over gaan nadenken. Hoe kunnen we die infrastructuur flexibiliseren? Meer schaalbaar maken, zodat we mee kunnen bewegen met ontwikkelingen als krimp en groei. En desinvesteringen op langere termijn voorkomen.”

De oplossing zoekt WML in twee richtingen. Het bedrijf gaat komende jaren de hoofdtransportleidingen in de provincie vanaf de winlocaties aan elkaar koppelen. Dat biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld in een krimpgebied een pompstation of zuiveringsinstallatie slapend te maken. Of zelfs geheel af te koppelen. Het benodigde drinkwater kan dan van elders worden aangevoerd.

Maar écht anders is het inzetten op de modulaire aanpak. Op dit moment wordt in het Noord-Limburgse Breehei gebouwd aan een proefinstallatie, die is opgebouwd uit losse modules. Niet alleen de zuivering wordt modulair, ook de pompen en de leidingen moeten desgewenst afgekoppeld kunnen worden. Ook worden in dezelfde installatie twee verschillende zuiveringsconcepten uitgetest.

Uiteindelijk moet zelfs het gebouw kunnen krimpen of uitbreiden: het idee is staalbouw, waar gemakkelijk onderdelen uit gehaald kunnen worden dan wel toegevoegd. Na enkele maanden intensief testen en onderzoek moet dit najaar duidelijk zijn of modulair bouwen de toekomst is voor WML.

Lees het complete artikel in de nieuwe P+ als PDF (gratis)

Downloads

Meer info download je hier:

P+ over drinkwater en bevolkingskrimp (583 kb)