Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bierbostelbrood foto Reza Harek
Bierbostelbrood foto Reza Harek
01 februari 2015

Bisschopsmolen bakt bierbrood Gulpener

Brood gebakken met een afvalproduct van een bierbrouwer. Hoe Gulpener en Bisschopsmolen samen bierbostelbrood brouwen en bakken.

De nieuwe directeur Jan-Paul Rutten van Gulpener is er trots op, ook al kwam hij zelf niet op het idee. “Ik werd gebeld door een collega van de Bisschopsmolen, waar bijzonder brood gebakken wordt. Of wij onze bierbostel aan hem wilden leveren. Dat is een afvalproduct bij het brouwen. Honderden jaren geleden was het heel gewoon om daar brood mee te bakken. Dat wilde de Bisschopsmolen weer oppakken.”

De vraag past perfect in de duurzame filosofie van Gulpener, winnaar van de MVO Nederland Award, als meest duurzame onderneming van de afgelopen tien jaar. Rutten: “Levering van een product aan een andere bedrijf past in onze filosofie dat we lokale grondstoffen gebruiken en uitwisselen. Gebruik van een restproduct past weer in het denken van de circulaire economie, hergebruik van grondstoffen.”

In Maastricht is het bierbostelbrood al te koop: het is sterk geurend en heel smakelijk. Maar heeft dit afvalproduct nog wel voedingswaarde? Jan-Paul Rutten, die zijn loopbaan als chirurg omruilde voor dat van bierbrouwer, zegt: “Het is juist heel erg gezond. Dat is onderzocht door de Universiteit van Wageningen en Maastricht. Er zitten twee gezondheidsclaims op. Het is goed voor je bloedsuiker en je cholesterol. Tot voor kort ging het naar de koeien, als veevoer. Nu gaat het in een brood, dat ook nog eens langer houdbaar is. Wel een paar dagen.”

P+ bezocht de nieuwe directeur in zijn brouwerij in Gulpen voor een groot portret. Dat zal verschijnen in het lentenummer van P+.

Abonneer op P+ People Planet Profit

Website Bisschopsmolen