Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 mei 2016

Bijen krijgen 3000 voetbalvelden aan bloemenweide

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern General Mills wil in 2020 een oppervlakte ter grootte van 3000 voetbalvelden met bloemenweiden voor bijen hebben ingezaaid. Het bedrijf probeert zo bijensterfte te voorkomen.

In een video op YouTube krijgt het bedrijf support van dr. Marla Spivak, hoogleraar aan de Universiteit van Minnesota die onderzoek doet naar bijen. Ze stelt dat het plan groot genoeg is om te kunnen werken.

Ook mooi in de video is dat General Mills twee situaties in een supermarkt Whole Foods toont. In de eerste is het volledige aanbod van groenten en fruit zichtbaar. In de tweede foto lege schappen, omdat het producten betreft die afhankelijk zijn van bestuiving door bijen.

De eerste 50 are is al ingezaaid in de staat Californië. Het blijkt om de stroken tussen de vruchtbomen te gaan. Boeren zijn tevreden met de ondersteuning die ze bij aanplant krijgen van General Mills.

In Nederland zijn ook de nodige initiatieven om met wilde bloemenstroken langs akkers ondersteuning te geven aan bijen. Vooral het initiatief Veldleeuwerik heeft hier het nodige aan gedaan. Nieuw zijn de initiatieven om te komen tot Honey Highways, waarbij de bermen langs Rijkswegen worden ingezaaid. Imker Deborah Post is de drijvende kracht achter dit initiatief, dat inmiddels aan de slag is gegaan langs zes kilometer snelweg A4, van Delft naar Rotterdam. Particulieren kunnen speciaal bloemenzaad voor bijen kopen.

Het zou mooi zijn wanneer in Nederland een bedrijf als Wessanen de uitdaging zou oppakken.

Filmpje van General Mills

 Honey Highway in Nederland