Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
biobaksteen BioMason
biobaksteen BioMason
16 september 2013

BioMason: Baksteen van bacteriën

Een baksteen gemaakt met natuureigen bacteriën. Met deze vinding won de Amerikaanse Ginger Dosier de Postcode Lottery Green Challenge van 500.000 euro. Ze kan er de baksteen nu met haar bedrijf BioMason in productie nemen.

De huidige baksteenproductie heeft een veel grotere CO2-voetafdruk, volgens de jury, onder voorzitterschap van Richard Branson.  Vooral het maken van cement zorgt voor nogal wat uitstoot van broeikasgassen.

Wat Dosier aan de jury over haar vinding vertelde is dit: “bioMASON's patents-protected technology instead employs bacteria to produce a natural cement within a mix of loose aggregate. Additionally required nutrients and mineral inputs are globally abundant, renewable resources; but may also be extracted from industrial waste streams. The cementation process is achieved in ambient temperatures. A hardened brick requires less than five days to form, and is comparable in cost and performance to traditional clay masonry.”

Ginger Dosier was als kind al gefascineerd door natuurlijke vormen van schelpen en later koraal. Toen ze architectuur studeerde vroeg ze zich of het mogelijk was om ook groeiende gebouwen te ontwerpen, met als basis een natuurlijk gevormde steen. Het is niet de eerste prijs die ze in de wacht sleepte, ze won ook al de Metropolis Next Generation awars in 2010 en mocht daarna deelnemen aan een studie van de ruimtevaartorganisatie NASA. Haar bedrijf startte ze pas vorig jaar, in 2012. En nog steeds zoekt ze in de natuur naar allerlei mineralen die spontaan gegroeid zijn.

Dosier nam op tegen vier andere startende duurzame ondernemers: twee Nederlanders Wolbert Allaart uit Den Haag en Patrick Heuts uit Oosterbeek en twee Amerikaanse vrouwen Alison Greenlee en Kavita Shukla.

Allaart en Heuts wonnen ieder een bedrag van 100.000 euro voor hun groene plan. Allaart won de runner-up prijs voor zijn windenergietechnologie Ampyx Power. Een nieuwe technologie waarmee een zweefvliegtuig op grote hoogte duurzame energie opwekt. Dit is goedkoper en milieuvriendelijker dan het opwekken van energie uit kolen of gas. Heuts kreeg 100.000 euro voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen. Zijn ontwerp is geïnspireerd op de zwembeweging van een dolfijn en levert een brandstofbesparing op tot 50 procent ten opzichte van de huidige voorstuwingssystemen.

Winnares van biobaksteen Ginger Dosier