Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bioneedle
Bioneedle
03 april 2014

Bioneedle stopt angst voor prikje

Bang voor een prikje bij de dokter? De bioneedle maakt er een einde aan. Het is een implantaat, ook perfect voor arme landen.

De uitvinder is een Nederlander, Gijsbert van de Wijdeven. Hij is van oorsprong dierenarts. Zijn bedrijf heet Bioneedle Technologies Group.

Bioneedle moet de vervanger worden van de traditionele manier van vaccineren. Er is geen injectienaald, Igeen spuit en geen flesjes meer nodig. n plaats van een naald, wordt met een applicator een biologisch afbreekbare mini implant (met het vaccin erin!) razendsnel en pijnloos door middel van luchtdruk in de huid ‘geschoten’.  Het implantaatje is niet langer dan 1,5 centimeter. Binnen een paar minuten lost het op en absorbeert het lichaamsvocht het vaccin.

Deze technologie lost het probleem op van het gekoeld houden van injectievloeistoffen, wat met name in ontwikkelingslanden een groot probleem is. Medicijnen moeten op 4-6 graden gekoeld blijven. En verder lost de bioneedle ook een besmettingsprobleem, afvalprobleem en een dure-artsen-probleem op (met bioneedle is opgeleid personeel minder noodzakelijk).

Alle ‘proofs of concept ‘kloppen. Een volgende stap zijn de klinische testen (die miljoenen kosten). Bioneedle's uitvinder wil hiertoe graag samenwerken met vaccin producenten/ontwikkelaars.

Bioneedle won met deze innovatie al de LAUNCH innovatieprijs van NASA, Nike, US Department en USAID. Ook is de Bioneedle de winnaar van de Grand Katerva Award, vorig jaar uitgereikt op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Geneve, Zwitserland.

Website van Bioneedle Technologies

Artikel over de Bioneedle op een medische website