Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bioneedle
Bioneedle
08 november 2014

Bioneedle nu nationaal icoon

P+ introduceerde hem dit jaar en de lezers hielden van zijn uitvinding. De jury van het Nationaal Icoon ook. Ze kozen ook de bioneedle van Gijsbert van de Wijdeven uit.

Gijsbert van de Wijdeven, de uitvinder van de Bioneedle, is donderdag 6 november door koning Willem-Alexander en minister Kamp van Economische Zaken tot Nationaal Icoon 2014 benoemd. Nationale Iconen zijn personen of organisaties met een innovatie die mogelijk grote maatschappelijke of economische impact kunnen hebben, vergelijkbaar met de deltawerken, de kunstnier of de compact disc.

De Bioneedle van de dierenarts Van de Wijdeven is een innovatieve techniek die vaccineren sneller, makkelijker en veiliger kan maken. Met deze technologie wordt vaccinatie voor iedereen beschikbaar, zelfs in moeilijk bereikbare (ontwikkelings)gebieden en onder erbarmelijke omstandigheden.

Op dit moment sterven dagelijks 18.000 kinderen wereldwijd, omdat zij geen toegang hebben tot basisvaccinaties. Dit zijn op jaarbasis 1.2 miljoen  kinderen die beschermd hadden kunnen worden tegen besmettelijke ziektes.

Gijsbert van de Wijdeven heeft in samenwerking met onafhankelijke internationale wetenschappelijke instituten de Bioneedle ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. Deze Nederlandse innovatie kan een enorme impact hebben op de wereldgezondheidszorg.

Tijdens zijn werk als dierenarts ontstond bij Gijsbert van de Wijdeven, tevens bioloog, het idee dat vaccineren eenvoudiger kan. Na een ontwikkelingsperiode in zijn veterinaire praktijk besloot hij de mogelijkheden bij de mens te onderzoeken. Hier is uiteindelijk de Bioneedle uit voortgekomen.

Bioneedle bestaat uit een biologisch afbreekbaar mini-implantaat gevuld met gevriesdroogde vaccin in de juiste dosering. Het implantaat wordt met behulp van een hiervoor speciaal ontwikkelde applicator die werkt op perslucht in de huid gebracht. De applicator komt hierbij niet in contact met de huid. Vervolgens wordt het biologisch afbreekbare materiaal binnen enkele minuten opgenomen door het lichaam waarna het vaccin vrijkomt. Door het gebruik van de Bioneedle zijn er geen spuiten en naalden meer nodig, gaat het vaccineren veel sneller en is de kans op prikincidenten nihil. Bovendien is de toediening pijnloos. Ook de gevriesdroogde vaccinoplossing biedt grote voordelen. Deze stabiele oplossing is niet gevoelig voor temperatuurverschillen, waardoor de distributie eenvoudiger is, vooral in derdewereldlanden. Hierdoor kan de Bioneedle ook in moeilijk bereikbare gebieden voor toegang tot effectieve vaccinaties zorgen. De technologie is nu zo ver ontwikkeld dat de eerste klinische trials uitgevoerd kunnen worden.

De andere drie Iconen zijn gekweekte stamcellen (Hans Clevers van Hubrecht Instituut), Quantum Technologies (QuTech in Delft) en hybride aardappels (Solynta), een belangrijke Nederlandse bijdrage aan de mondiale wereldvoedselvoorziening, volgens minister Kamp van Economische Zaken.

P+ introduceerde de Bioneedle dit jaar onder de kop ‘Stopt angst voor prikje’

Filmpje over de Bioneedle op Vimeo

Het eerdere bericht van P+ over de Bioneedle
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier