Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bird Control Group
Bird Control Group
24 oktober 2014

Lasergun jaagt vogels weg bij startbaan

Niet vergassen, niet door er honden op af te sturen, maar wel door er een laserstraal op te richten. Op deze diervriendelijke manier verjaagt de Bird Control Group vogels bij vliegvelden.

Het bedrijf is van een 23-jarige ondernemer Steinar Henskes, die twee jaar geleden begon als professioneel vogelverschrikker. Hij heeft inmiddels opdrachten te pakken van Schiphol, van Oslo, van de Britse luchthaven van Southampton en ook de Pakistanen maken gebruik van zijn diensten.

Met hulp van incubator Yes! in Delft ontwikkelde Henskes een nieuw type lasergun, waarmee hij vogels doet opschrikken. Ze snappen die felgroene lichtvlek niet en maken dat ze wegkomen, zo ontdekte de ondernemer. Het apparaat is zo ingesteld, dat het piloten in vliegtuigen nooit kan verblinden. De naam van zijn gun: Aerolaser.

Nu de Britten hem ook willen helpen met de promotie, hoopt hij volgend jaar een fors bedrag aan durfkapitaal op te halen. De markt is groot genoeg. De wereld telt 50 duizend luchthavens. Nu maar hopen dat de ganzen niet wennen aan die groene lichtstraal.

Oh ja, de laserguns zijn natuurlijk ook handig voor boeren, die last hebben van vogels die hun veld kaal pikken. Of in de Betuwe, wanneer de spreeuwen hun deel van de kersenoogst proberen in te pukken.

Website Bird Control Group