Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plasticverzamelaars
Plasticverzamelaars
22 februari 2015

Boodschappentas oma blijft milieukampioen

Draagtassen van plastic hebben een lagere milieu-impact dan de boodschappentas van oma. Dat wil de verpakkingsindustrie doen geloven op basis van onderzoek. 

De verpakkingsindustrie houdt wel wat slagen om de arm, als het gaat om die lage milieu-impact. Dat wil zeggen: de milieu-impact is laag wanneer deze draagtassen vaak hergebruikt worden. En wanneer het geen wegwerptasjes zijn die na een keer gebruik al scheuren en dus niet hergebruikt kunnen worden. En wanneer deze plastic tassen niet in het milieu terecht komen.

Op deze manier kun je nog wel wat meer interessante onderzoeksresultaten bedenken.  Wat te denken van de volgende conclusies?

+ Hummers die in de garage staan, blijken meest zuinige auto’s
+ Kapotte wasdroger levert hoogste bijdrage energiebesparing huishoudens
+ Stilgelegde kolencentrale kampioen besparing CO2-uitstoot

NRK Verpakkingen, de belangenorganisatie van de kunststofproducenten, heeft overduidelijk nog een lange weg te gaan, als het over MVO gaat. De onwil om mee te denken over werkelijk duurzame oplossingen is overduidelijk, door onderzoeken op deze wijze te interpreteren. 

Wat blijkt in werkelijkheid uit de materiaalstudie 'DoorTAStend' van TNO, waarin 20 verschillende draagtassen zijn vergeleken? Bij alle berekeningen is niet de mogelijkheid doorgerekend dat plastic in het milieu terecht komt: “Er is nog geen methode beschikbaar om de milieu impacts van zwerfafval te bepalen en daarom is de milieu-impact van zwerfafval in deze studie voor de kwantitatieve analyse buiten beschouwing gelaten.”

Interessant is overigens wel dat TNO berekent dat katoen een hele hoge milieudruk oplevert, maar jute juist niet. Dat bevestigt de noodkreten richting fashion-industrie, waar de katoenteelt een enorm impact heeft: door watergebruik, het toedienen van gif en ook nog eens veelvuldig op sociaal gebied. Een jute tasje dat steeds weer opnieuw wordt gebruikt om grote boodschappen te doen, is volgens TNO het allerbeste voor mens en wereld. Een paieren zak van gerecycled papier voor middelgrote boodschappen. Precies wat onze moeders en oma’s vroeger deden, die thuis gewoon ‘een boodschappentas’ klaar hadden staan.

Ook hier leveren wij gratis en voor niets een onderzoeksresultaat voor aan, zonder daar een seconde onderzoek naar te hoeven doen (sorry  voor dit marktbederf ,TNO).

+ Geen enkele moderne manier van boodschappen vervoeren is zo duurzaam als de manier waarop oma vijftig jaar geleden boodschappen deed.

In de New Yorker stak een cartoonist op sublieme wijze de draak met de partijen die toch iets goeds willen zien in de plasticmanie van de verpakkingsindustrie. Hij toonde een ruilbeurs voor enthousiaste verzamelaars van de mooiste plastic wegwerptassen: "We are editing our collection of plastic bags."

Presentatie van de verpakkingsindustrie NRK

 

Downloads

Meer info download je hier:

Het boodschappentasjesonderzoek (3718 kb)