Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Husk BioFutura
Husk BioFutura
07 maart 2014

Husk: Borden en bekers van rijstafval

Rijst genoeg in de wereld. En dus ook een gigahoeveelheid afval in de vorm van vliezen en husken. Daar worden nu borden en bekers van gemaakt onder de naam Husk.

De borden voelen aan als die van Mepal, met die prachtige kleuren die je vroeger mee uit kamperen nam. Het grote verschil is dat deze natuurlijk gekleurde Husk-collectie uiteindelijk volledig afbreekbaar is.

Natuurlijk niet direct. Niet tijdens het afwassen, ook al kookt het water. Ook in de magnetron valt een op te warme beker chocolademelk niet uit elkaar. Hooguit dat de natuurlijk waxcoating na verloop van tijd wat vervaagd.

Composteren doet deze bijzondere collectie pas in de composthoop. Wel langzaam, het gaat zeker twee tot drie jaar duren. BioFutura levert wel meer afbreekbare disposables die zijn gemaakt volgens het Cradle to Cradle-principe. Het houdt in dat er werkelijk geen enkele chemische stof is die schadelijk is voor natuurlijke kringlopen.

De Husk-collectie bestaat dus voor 80 procent uit rijstafval en voor 20 procent uit de houtstof lignine.

De prijzen zijn schappelijk. De lepel kost per stuk 1,95 maar daalt bij aankoop van 50 stuks al met een volle euro naar 0,99 cent. De verkoop is dan ook vooral gericht op cateraars, scholen en… toch ook groene campings. Paar andere voorbeelden: het bord kost 4,25 per stuk, maar 2,95 bij aanschaf van 500 stuks. De kleine beker van 235 ml gaat ook een euro omlaag, van 2,95 per stuk naar 1,90 bij afname van 50 stuks. Alle prijzen zijn exclusief BTW, wat ook verraad dat er vooral op de zakelijke markt wordt gemikt. Bij een bestelling van meer dan 199 euro is de verzending gratis.

Wij vinden het een mooie collectie, geweldig voor op ons zeiljachtje, straks. Mocht er eens een beker overboord gaan, per ongeluk, dan hoeven wij ons niet  schuldig te voelen.

Hier enkele voorbeelden van de Husk collectie, met de prijzen.