Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Foto Boudewijn Boer (detail)
Foto Boudewijn Boer (detail)
22 februari 2015

Slow fotograaf maakt verstilde Elfstedentocht

Een Elfstedentocht zit er dit jaar niet meer in. Alle reden om naar de tocht der tochten te kijken die P+-vormgever Boudewijn Boer als ‘slow fotograaf’ maakte, in het Fries Museum.

Noem het verstild kijken, noem het slow photography. Feit is dat wij Boudewijn Boer (de helft van ons vormgeversduo B5+10) helemaal herkennen in de manier waarop hij door de provincie wandelt, waar hij nu alweer vele jaren woont. Heel precies. Heel zorgvuldig. Zelden of nooit gehaast.

Dan zie je dus dingen waar een ander aan voorbij loopt. Bij het maken van een tijdschrift als P+ komt die eigenschap heel goed van pas, want Boudewijn haalt uit de productie met groot plezier ‘haastfoutjes’,  hoe zorgvuldig redacteur, hoofdredacteur en corrector ook zijn geweest.

Met dezelfde instelling worden de Friese steden ook op onbedoelde ‘productiefoutjes’ gewezen. Een stopbord te Stavoren dat dwingt om te kijken naar het silhouet van een walvis. Is dit een toevallig protest tegen de walvisjacht? Een levensgrote plastic koe te Workum, die voor alle zekerheid toch maar leidsels om is omgedaan, voor het geval zij er alsnog vandoor zou willen snellen. Of ook in hetzelfde ‘Warkum’ een fiets die wel op een heel vreemde plaats is geparkeerd, onder een brug waar normaal gesproken alleen een boot kan aanmeren. Van wie is die fiets in hemelsnaam?

Het vergt van de kijker de nodige rust. De gevonden beeldgrapjes zijn geen luidruchtige dijenkletsers; het zijn juist hele stille vormen van humor. Dat heeft ook een groot voordeel. De beeldverhalen gaan extra lang mee.

Het is een tentoonstelling die dwingt net zo langzaam te lopen als Boudewijn Boer ‘zijn’ Elfstedentocht maakte.

De Boer maakte in elke Friese stad elf opnames, dus 121 bij elkaar. In het Fries Museum hangen ze allemaal. Wie dat wil, kan de verzameling ook in boekvorm kopen, voor 15 euro. Of een aparte afdruk bijbestellen. Wie de dubbele bodems in de beeldtaal van P+ waardeert, moet beslist even langs in Leeuwarden.

De tentoonstelling 11 × 11 – Dwarsgezichten op de Friese Elfsteden is van 21/2 tot 29/3 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Het gelijknamige boek is verschenen bij Uitgeverij Wijdemeer.

Website met de tentoongestelde foto’s van Boudewijn Boer