Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kerncentrale Doel boven Antwerpen
Kerncentrale Doel boven Antwerpen
31 augustus 2012

Bouwtekeningen kerncentrale België kwijt

De kerncentrale van Doel ligt sinds begin deze zomer stil, maar reparatie is lastig. De bouwtekeningen van de reactorvaten zijn nergens meer te vinden.

De kerncentrale staat zo vlakbij de grens van Nederland, dat hij zowat in heel Zeeland zichtbaar is, als je op de dijk gaat staan bij helder weer. Inwoners van Breda hebben ook meer dan normale belangstelling voor dit ‘buitenlandse’ nieuws. Mocht er iets goed mis gaan daar boven Antwerpen, en de wind staat zoals gebruikelijk uit zuid-westelijke richting, dan ligt deze Nederlandse stad precies op de verkeerde plek.

Er zijn meer Nederlandse aspecten aan deze situatie, waar op Europees niveau hoog overleg over wordt gevoerd. De reactorvaten, waarin haarscheurtjes zouden zijn ontstaan, werd veertig jaar geleden geleverd door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. De RDM produceerde wereldwijd maar liefst 21 van deze vaten. Maar, het bedrijf bestaat niet meer en de bouwtekeningen zijn blijkbaar niet netjes gearchiveerd. De beheerder van de centrale kreeg ook geen kopie, of heeft deze niet goed opgeborgen. Deze onzorgvuldigheden zijn een raadsel, zeker na de grote rampen met centrales in Tsjernobyl en Fukushima, na de tsunami. Ook is het wonderbaarlijk dat andere afnemers van RDM geen tekeningen ter beschikking kunnen stellen. Als dat al is gebeurd, weten de beheerders van de centrale dat goed geheim te houden.

Het laatste nieuws is dat de centrale zeker tot 1 december stil ligt. Het moederbedrijf GDF Suez heeft dat bekend gemaakt. Dan komt de winter er aan en vrezen de Belgen voor een energietekort.

Anders dan de Nederlandse media, maken de Vlaamse kranten wel melding van de situatie. Uitgebreide stukken zijn te vinden op de website van Knack. Deze maand werd een deskundige opgevoerd die de alarmbel rinkelde. We citeren Knack: “De Belgische controle op kerncentrales faalt, zegt Mycle Schneider, een internationale nucleaire expert. En dat kan noodlottige gevolgen hebben, zelfs tot een kernexplosie leiden.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet onderzoeken waarom de afwijkingen in het reactorvat van kerncentrale Doel 3 lang tijd niet opgemerkt zijn. Volgens de expert zijn materiaalproblemen zoals bij Doel 3 niet onschuldig. "Het kan ertoe leiden dat het vat breekt. Deze reactoren werken met druk, zo'n beetje als een stoompan. Scheurtjes in het omhullend materiaal kunnen explosies veroorzaken. (-). Een fabricagefout is natuurlijk een probleem en dat gebeurt overal ter wereld. Maar een veiligheidssysteem, gebaseerd op talloze inspecties en een hele keten aan controles dat zo'n riskant mankement jaren niet ziet, dat zou echt niet mogen."

De Belgische autoriteiten ontkennen het gevaar en ook dat er sprake is van nalatigheid. "Dat we dit nu ontdekt hebben bewijst net dat de controle heel goed werkt. We zijn niet eens verplicht dit stukje van de centrale te testen, maar we deden het toch, op basis van internationale adviezen. Het blijkt om veel afwijkingen te gaan en daarom treden we nu meteen heel streng op."

Berichtgeving op website van Knack