Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Brabant Water Desso
Brabant Water Desso
11 november 2014

Brabant Water levert kalk voor tapijtrug

Je bekijkt een tapijttegel niet aan de onderkant. Toch is de nieuwe tegel van Desso bijzonder, want de onderlaag is door Brabant Water geleverd, na het ontharden van drinkwater.

Drinkwaterbedrijven en een tapijtfabrikant hebben elkaar zo op het eerste gezicht weinig te bieden. Maar wat voor de één een restproduct is, kan voor de ander een waardevolle grondstof zijn. Dat leidt nu tot de eerste tapijttegel met een kalkrug.

Voor drinkwaterbedrijven als Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg) is kalk een restproduct, dat overblijft na ontharding van het drinkwater. De Brabantse tapijtmaker Desso gebruikt als eerste fabrikant ter wereld dit restproduct nu voor de productie van tapijttegels.

Kalkkorrels zijn al langer in gebruik, onder meer als isolatie voor kruipruimtes in de woningbouw. Samen met de Reststoffenunie (een initiatief van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, verenigd in de Vewin) waren Brabant Water en WML op zoek naar een hoogwaardiger bestemming van het restproduct. Calciumcarbonaat (kalk) blijkt, na bewerking, uitermate geschikt om als tapijtrug te dienen voor Desso tapijttegels met EcoBase. Het resultaat is een tapijttegel met een Cradle to Cradle Silver-certificaat, die na gebruik volledig recyclebaar is. Het bedrijf verwacht jaarlijks 20 miljoen kilo kalk van de twee drinkwaterbedrijven af te nemen. 

Ook Interface gebruikt al jaren gerecycled kalk als hoofdbestanddeel van haar tapijttegelrug, bijna 70 prcent zelfs. 

Brabant Water plaatste een aardig filmpje over het productieproces

Tekst Hans van de Veen