Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Brabantia FlatBack+
Brabantia FlatBack+
21 september 2015

Mansveld biedt 9 miljard voor duurzame oplossingen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IM) trekt voor 2016 bijna 9 miljard euro uit voor innovatieve oplossingen voor bereikbaarheids-, waterveiligheids- en duurzaamheidsvraagstukken. Hoe pakken bedrijven als Brabantia dit op?

Voor 2016 zijn al verschillende initiatieven om samen met het bedrijfsleven en andere overheden het hergebruik van afval als waardevolle grondstof te stimuleren. “Voor duurzaamheid is iedereen nodig”, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld. En dit begint letterlijk bij Nederlanders thuis.

Wie bijvoorbeeld elk stukje keukenvloer optimaal wil benutten, kan voor de FlatBack+ pedaalemmer van Brabantia kiezen. Behalve als zichtbare ruimtewinner heeft deze emmer ook een andere onzichtbare plus: in de nieuwe emmer is voor 25 procent ingezameld en gerecycled materiaal verwerkt. De FlatBack+ maakt deel uit van een fors assortiment aan Brabantia prullenbakken. 

Duurzame meerwaarde aan producten doet er bij consumenten steeds meer toe. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek van GfK naar de houding van Nederlanders ten aanzien van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Voor ruim 40 procent van de mensen spelen duurzame aspecten een belangrijke rol bij de aanschaf van producten en diensten.
Consumenten staan volgens het onderzoek open voor de boodschap die bedrijven uitdragen. Dit houdt in dat zij duurzame producten kopen en daarbij letten of het bedrijf waar ze het van kopen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) doen.

Onder ‘thuis’ verstaan we ook de bouw van huizen. In de meeste nieuwbouwwoningen worden duurzame aspecten standaard ingebouwd. Projecten als het energie-neutrale Tetris House van Architect Janjaap Ruijssenaars schieten uit de grond. Deze huizen worden gestapeld (zoals Tetris-blokjes), waardoor energie niet snel verloren gaat. De woningen zijn niet aangesloten op het gas-, elektriciteit- en waternet. Daarnaast zijn ze zelfvoorzienend doordat ze zonne-energie opwekken en afvalwater zuiveren.

Ook oude huizen kunnen duurzamer worden door een paar simpele aanpassingen. Dit start bij goede isolatie. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie, wat handig zelf te regelen is. Voor vloerisolatie bijvoorbeeld, kan men terecht bij een vloerenspecialist als Carpetright.
Ook een slimme thermostaat en het produceren van eigen groene stroom door middel van zonnepanelen worden in steeds meer huishoudens opgenomen.

Om de ontwikkeling van duurzaam bouwen te stimuleren wordt er jaarlijks door ABC Nova een Gouden Kikker Award uitgereikt. Het winnende project is het toonbeeld van innovatie en duurzaamheid. Vorig jaar was dat Gemeente Amersfoort met het project ‘ABC – Cluster Liendert’. Dit jaar worden inzendingen tot en met 30 september aangenomen. De prijsuitreiking is tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 12 november 2015.