Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jack Stuifbergen, foto P+ People Planet Profit
Jack Stuifbergen, foto P+ People Planet Profit
17 maart 2018

Hoe Breedweer gemeentelijke aanbestedingen wint

Breedweer uit Uitgeest gaat de geschiedenisboekjes in als de eerste sociale onderneming die een sociale werkvoorziening (SW-bedrijf) bij een gemeentelijke aanbesteding versloeg. En dat kunstje nog eens herhaalde. Directeur Jack Stuifbergen van Breedweer in de P+ Special over de relatie tussen gemeenten en sociale ondernemingen: “Na Leeuwarden wonnen we ook Europese aanbestedingen in Texel en Dronten.”

Dat is bijzonder, want zo’n 92 procent van de gemeentelijke inkoop gaat niet via aanbestedingen en worden onderhands vergeven. Bij grotere opdrachten mag dat niet. Boven een bedrag van 221 duizend euro vallen prijsvragen van een overheid binnen het Europees Aanbestedingsrecht. Gemeenten bieden sociale ondernemingen niet of nauwelijks kans om daar op in te schrijven.

De plaats van het eerste strijdtoneel: Leeuwarden. Directeur Jack Stuifbergen van deze sociale facilitair dienstverlener (schoonmaak, catering, glasbewassing) deed iets waar de meeste van zijn collega’s voor terugschrikken: hij bestudeerde de Europese aanbestedingswet eens goed. Hij snapte wat de nieuwe mogelijkheden waren, hield de website van de overheid Tenderned in de gaten en zag dat de duurzame hoofdstad van Friesland een opdracht voor maximaal 285 duizend euro te vergeven had om zeventien gebouwen schoon te maken. Hij stapte naar zijn accountant, liet schriftelijk vastleggen dat Breedweer voor meer dan 30 procent aan gehandicapten werk bood, tekende in en won.

Wat daar zoal bij kwam kijken? Lees het volledige interview met Stuifbergen in de P+ Special, mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.