Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cacao
Cacao
07 maart 2015

Ook in cacaosector actie voor leefbaar loon

“Iedereen wil duurzaam geproduceerde chocolade, maar niemand is bereid daarvoor de prijs te betalen.” Aldus Antonie Fountain, coördinator van The Voice Network, tijdens een  internationale conferentie over cacao, in Amsterdam. 

Terwijl wij genieten van onze chocola, leven de cacaoboeren in West-Afrika in extreme armoede. In Ivoorkust, ’s werelds belangrijkste cacaoproducent, verdient een gemiddelde cacaoboer zo’n 50 dollarcent per dag. Dat zou vier keer zo hoog moeten zijn om boven de armoedegrens van 2 dollar uit te komen. Een leefbaar loon, voldoende om te voorzien in de basisbehoeften, ligt nog een stuk hoger. Na acties voor leefbaar loon bij de productie van bloemen en thee in Afrika, waarover P+ in het jongste nummer bericht, richt een groep ngo’s nu de schijnwerper op de cacaosector.

Tijdens de conferentie, tevens de start van een driedaags cacaofestival in de Beurs van Berlage, vond de lancering plaats van de Cocoa Barometer 2015. Het initiatief van een groep Europese civil society organisaties  -- vanuit Nederland nemen Oxfam Novib, Hivos, FNV Mondiaal en Solidaridad deel – maakt duidelijk dat de vele initiatieven om de sector te verduurzamen de cacaoboeren vooralsnog nauwelijks iets oplevert.

“Hun stem wordt nog nauwelijks gehoord”, aldus Fountain, co-auteur van de Barometer. Daardoor doet niemand een serieuze poging om de kern van het probleem in de cacaosector – de extreme armoede van de producenten – aan te pakken.

De Barometer is de eerste poging om het feitelijke inkomen van de cacaoboeren in West-Afrika in kaart te brengen. Het gebrek aan een fatsoenlijk inkomen in de sector leidt tot allerlei wantoestanden, inclusief kinderarbeid. Vanwege het gebrek aan perspectief houden steeds meer (jonge) cacaoboeren het voor gezien.

De cacaosector wordt sterk gedomineerd door een handjevol grote bedrijven. De meeste daarvan hebben zich de afgelopen jaren gecommitteerd aan verduurzaming van de cacaoproductie. De organisaties achter de Cacao Barometer roepen hen op zich niet alleen te richten op hogere productie, maar ook de boeren fatsoenlijk te betalen. Aan een verhoging van de chocoladeprijs valt dan waarschijnlijk niet te ontkomen.

Website over initiatief de Cacoabarometer

Website over duurzame chocolade

Tekst Hans van de Veen