Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
groot formaat staalslakken van Heros
groot formaat staalslakken van Heros
02 september 2016

Afvalproduct Carbinox haalt CO2 uit de lucht

Het Belgische bedrijf Orbix heeft uit het afvalproduct staalslakken een nieuw bouwmateriaal ontwikkeld, dat CO2 uit de lucht kan halen. Het heet Carbinox en is een bijzonder voorbeeld in de circulaire economie.

Het in Genk ontwikkelde procedé wordt de ‘carbonatatietechnologie’ genoemd. Het vertrekpunt zijn staalslakken, in dit geval een restfractie (afval) die vrijkomt bij de productie van roestvrij staal in de Genkse fabriek Aperam. Orbix heeft de taak om uit die staalslakken het resterende metaal te halen (zo’n 5 procent). Het gerecycleerde metaal gaat terug naar Aperam om te hergebruiken.

De rest van de staalslakken bestaat uit zand- en steenpuin, dat wordt verwerkt tot granulaten voor de wegenbouw, bouwindustrie en kunststofnijverheid. Eén van die granulaten, Carbinox genoemd, heeft als specifieke eigenschap dat het CO2 uit de lucht kan opnemen en zo verandert in een grondstof om nieuwe materialen van te maken. Omdat door dit procédé geen cement moet worden gebruikt om betonnen elementen te produceren, is het gebruik van Carbinox veel duurzamer.

Het is voor het eerst dat deze technologie op industriële schaal zal worden toegepast. Volgens Orbix, dat de technologie gepatenteerd heeft, zal de innovatie een omwenteling betekenen in de bouwmaterialenproductie. “De kwaliteit van de nieuwe, duurzame producten is immers minstens gelijkwaardig aan de cementgebonden varianten die nu al bestaan”, zei Serge Celis deze week, bedrijfsleider van Orbix.

Ook belangrijk: staalslakken werden ook wel in zee gedumpt en krijgen nu extra waarde. Duikers in de Zeeuwse Oosterschelde maken vaak foto’s van de rode roestvlekken die in de grijze brokken tevoorschijn komen. De slakken zouden volgens actievoerders bovendien dodelijk zijn voor kreeften. In Beverwijk, niet ver van de Hoogovens, ontstond al eens tumult omdat de staalslakken het grondwater zouden verontreinigen. I

In Nederland is Heros BV een van de leveranciers van staalslakken die onder meer gebruikt worden bij ophogingen, funderingen en asfaltverhardingen. Het gebruik van staalslakken in Nederland loopt door de Belgische uitvinding ineens erg achter. 

Nederlandse bodemrichtlijn voor gebruik van staalslakken