Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
foto P+ People Planet Profit
foto P+ People Planet Profit
17 april 2016

De winnende Carbon Calculator van de reisindustrie

Goed nieuws, dat de Nederlandse reisbrancheorganisatie ANVR met de eigen carbon calculator Carmacal de wereldwijde ‘Tourism for Tomorrow’ Award heeft gewonnen.

De ANVR was niet de enige organisatie die op zoek is naar een manier om de reisindustrie meer milieuvriendelijk te maken.  Aan de verkiezing deden maar liefst 157 nationale en internationale organisaties mee.

 Frank Oostdam, directeur ANVR, over het effect van deze tool: "Wij verwachten dat er vanuit nationale en internationale reisondernemers voor deze voor de wereld unieke vakantievoetafdruk-calculator veel belangstelling bestaat, omdat deze calculator ook internationaal is te gebruiken. Reisondernemingen kunnen hiermee de reis zó samen stellen dat deze zo min mogelijk effect heeft op het klimaat."

Deze online calculator  Carmacal meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van een 20-tal andere wijzen van vervoer plus meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Het gaat ook niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar zelfs totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen. Inmiddels zijn tal van ANVR-reisorganisaties hiermee aan de slag.

De award, een initiatief van de World Travel Tourism Council en bestemd voor het beste en meest toonaangevende initiatief op het gebied van verantwoord reizen, behoort tot de hoogste onderscheidingen in de reisindustrie en vertegenwoordigt de gouden standaard in duurzaam toerisme.  De ontwikkeling van deze calculator is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met NHTV internationaal hoger onderwijs Breda, Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, iBuildings, ANVR en tal van andere toeristische bedrijven.

Meer over de calculator Carmacal