Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zeewering van TenCate Geotube
Zeewering van TenCate Geotube
08 mei 2013

TenCate: Dijk van kunstvezel milieuvriendelijker

Welke dijk of dam levert de minste CO2-uitstoot op? Een van beton? Een van natuursteen? Of een van kunstvezel, gevuld met zand? De laatste! En dat is nu uit te rekenen, met een speciale carbon footprint calculator. Het meetinstrument werd ontwikkeld door TenCate.

De businessunit Water & Environment van TenCate Geosynthetics en TenCate Geotube legt alweer meer dan veertig jaar kustversterkingen aan. Dat kunnen pieren in zee zijn, die voorkomen dat een strand wegspoelt. Ook legde het textielconcern, gespecialiseerd in kunstvezels, complete nieuwe duinen aan, nieuwe natuurlijke watergebieden en zelfs eilanden, zoals in Bahrain.

De carbon footprint calculator werd speciaal ontwikkeld voor toepassing in ontwaterings- en golfbrekerprojecten. Dit rekeninstrument voor bepaling van de CO2-voetafdruk biedt watermanagers achtergrondinformatie over diverse aspecten van duurzaamheid.

Op ons verzoek stuurde TenCate een rekenvoorbeeld van de aanleg van een zeedijk, waarin de eigen GeoTube wordt vergeleken met versterking door natuurlijke rotsblokken. De aanleg met kunstvezel zal 214.506 ton aan CO2-uitstoot veroorzaken, maar het alternatief meer dan het dubbele: 452.719 ton CO2. Dat is een verschil van 238.213 ton extra. De berekeningen kunnen ook gemaakt worden voor slibontwateringsprojecten en waterbouwkundige constructies voor golfbrekers.

TenCate Geosynthetics heeft samengewerkt met Sustain, een onafhankelijk milieu-accountingbureau in het Verenigd Koninkrijk, dat deze innovatieve rekenmachine heeft gevalideerd.

De calculator duikt diep in de keten. De totale CO2-voetafdruk van een toepassing wordt bepaald met behulp van de onafhankelijk gevalideerde informatie. Factoren als vormen van transport, transportafstanden en het energieverbruik per land worden daarin ook meegenomen. Juist daarin komen de voordelen van het kunstvezel naar boven. Alternatieven voor geosynthetics en geosystemen zijn meestal traditionele materialen als beton, stenen en staal, die vaak als zware lading over lange afstanden over land en zee moeten worden aangevoerd.

Ten Cate stelt op basis van de berekeningen: “Bij de keuze voor geosynthetics kunnen lokaal beschikbare materialen zoals zand en sedimenten worden gebruikt, waardoor de CO2-voetafdruk van een project op basis van TenCate Geotube drastisch wordt verminderd.”

Meer over versterking door Geotube van TenCate