Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
saudi aramco
saudi aramco
02 september 2016

Lijst van 90 bedrijven die meeste CO2 uitstoten

Niet meer dan 90 bedrijven en staatsondernemingen zijn verantwoordelijk voor twee-derde van alle CO2-uitstoot op aarde. ‘Klimaataccountant’ Richard Heede zette de namen van deze ‘carbon majors’ op een rij met Saudi Aramco op de eerste plaats.

De lijst van Heede is erg interessant voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers die hun aandelenpakketten in fossiele energiebedrijven willen afbouwen.

De website van Science publiceerde een infographic die de historische groei van de CO2-uitstoot per onderneming laat zien vanaf het begin van de 20e eeuw. Er komen jaren voor dat Koninklijke Shell de lijst aanvoerde, maar in de meest recente lijst van 2013 staat Shell op de 7e plaats.  De grootste boosdoener is nu Saudi Aramco, met 1707 miljoen kuub CO2-uitstoot goed voor 3,39 procent van de totale cumulatieve impact (in de periode 1751-2010).  Shell heeft met 417 miljoen kuub een impact van 2,12 procent van de totale wereldwijde emissie, in historische zin.

1. Saudi Aramco

2. Gazprom

3. National Iranian Oil Co

4. ExxonMobil

5. Petroleus Mexicanos

6. BP

7. Royal Dutch Shell

8. Chevron

Uit de infographic blijkt dat de volgorde in de lijst niet constant is.

In 2010 was de top 20 van Heede nog anders samengesteld. Er is de afgelopen jaren dus een enorme emissie geweest in Saoedi-Arabië, want toen stond het staatsbedrijf nog op de derde plaats. Hetzelfde geldt voor het Russische Gazprom, dat steeg van de vijfde naar de tweede plaats.

1. Chevron, USA

2. ExxonMobil, USA

3. Saudi Aramco, Saudi Arabia

4. BP, UK

5. Gazprom, Russian Federation

6. Royal Dutch/Shell, Netherlands

7. National Iranian Oil Company

8. Pemex, Mexico

9. ConocoPhillips, USA

10. Petroleos de Venezuela

11. Coal India

12. Peabody Energy, USA

13. Total, France

14. PetroChina, China

15. Kuwait Petroleum Corp.

16. Abu Dhabi NOC, UAE

17. Sonatrach, Algeria

18. Consol Energy, Inc., USA

19. BHP-Billiton, Australie

20. Anglo American, United Kingdom

Het fascinerende aan deze lijst is dat de bijdrage van beursgenoteerde ondernemingen aan de CO2-uitstoot dus niet veel groter is dan die van fossiele bedrijven die het eigendom zijn van staten. Volgens Heede zijn er op zijn lijst van 90 namen een kleine meerderheid van 50 bedrijven beursgenoteerd, zoals Chevron, Peabody, Shell en BHP Billiton. Niet minder dan 31 van de ‘boosdoeners’ zijn het eigendom van nationale staten, zoals Saudi Aramco in Saudi-Arabie en Statoil in Noorwegen. Op de lijst komen ook nog 9 door regeringen zelf geleide vervuilers voor, in landen als China, Polen en de voormalige Sovjet Unie.

Op de lijst van 90 staan 56 olie- en gasbedrijven en 37 producenten van steenkool.

Voor de discussie over ‘desinvesteringen’ gaat de research van Heede erg belangrijk worden. Ook levert het nieuwe problemen op. Hoe kun je geld terug trekken uit regeringen van nationale staten?

Het artikel in Science met de historische infographic

Een eerdere publicatie van Heede over de ‘Carbon Majors’.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Studie Heede van 2014 naar Carbon Majors (4615 kb)