Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
bij met chip
bij met chip
14 mei 2012

Bijen vliegen met chip rond

Tien leden van een bijenvolk vliegen tijdens de Floriade rond voorzien van een rfid-chip. De één milligram zware chip communiceert met een rfid-lezer die geplaatst is in de opening van de bijenkorf. Iedere keer als de tien bijen de korf in- of uitvliegen worden hun bewegingen geregistreerd.

Dankzij het volgen van de tien bijen hopen onderzoekers meer te leren over het ontstaan van ziektes bij het bijenvolk en de invloed die gewasbeschermingsmiddelen op de dieren hebben. De tien gechipte bijen kunnen zo inzicht geven in de gezondheidstoestand van het hele bijenvolk.

De bijenpopulatie daalt wereldwijd razendsnel door massale sterfte. Die sterfte is dan weer niet goed voor de natuur en de landbouw. Bijen bestuiven planten en bloemen en nu het minder goed gaat met de bijen leidt dat ook tot minder groente en fruit.

De chipproef werd bedacht en wordt uitgevoerd door het Utrechtse IT-bedrijf Nspyre. De bijen op de Floriade zijn een testgroep. Nspyre heeft in totaal vijf bijenvolken aangeschaft voor uitgebreidere tests. Dat zijn zo'n 50.000 bijen die in de zomer moeten aangroeien tot een populatie van 250.000.

De bijen die een chip krijgen worden direct na de geboorte van die chip voorzien. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Fontys Hogescholen in Eindhoven. 

 

De website van het gechipte bijenproject