Circulair aanbesteden 3% voordeliger dan kopen
Nu het allereerste kantoor is ingericht, blijkt het kopen van het gebruiksrecht van een inrichting goedkoper uit te pakken dan het zelf aanschaffen van alle spullen. De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht komt 3 procent voordeliger uit met het Turntoo-model.
De Coöperatie Ontwikkeling Leerpark betaalt alleen voor de functie van stoelen, vloeren, wanden en licht. Een artikel hierover staat in het nieuwe nummer van P+.
Directeur duurzaamheid van de gemeente Dordrecht Rein Meester (1953) liet de rekensom maken, zoals te doen gebruikelijk bij aanbestedingen. Hoeveel stoelen waren er nodig voor het inrichten van de vergaderzalen van de gloednieuwe Duurzaamheidsfabriek? Hoeveel oppervlakte vloerbedekking? Hoeveel wanden met deuren? Hoeveel lichtpunten en armaturen? Het moest allemaal netjes en representatief zijn, want de ruimtes gaan verhuurd worden. Het pand moest bovendien een schoolvoorbeeld worden van duurzaamheid, met tal van innovaties.
Bij een duurzaam gebouw hoort een duurzame architect. Aangezocht werd Thomas Rau, die niet alleen in muren en wanden bleek te denken, maar ook in inrichting. Niet dat hij zelf stoelen ontwierp, hij was net bezig met het ontwikkelen van een concept om ze via een soort van huurconstructie aan te gaan bieden.
Meester raakte geïnteresseerd in dit Turntoo-concept: “Grondstoffen worden steeds schaarser. Wij vinden het interessant dat in het model van Rau de producenten eigenaar blijven van hun producten, inclusief alle materialen die er in zitten. Wij betalen alleen voor de prestaties. Dat principe heeft voordelen. Omdat het product na een vastgestelde gebruiksperiode weer terug gaat naar de producent, hebben wij als gebruiker ook niet langer de zorg over het product. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.”
Meester loopt door de nog nieuw ruikende ruimtes. Hij gaat op een stoel zitten, opent een deur en vertelt: “Je gaat dus uit van een gebruiksduur van tien jaar, waarin je afschrijft. Je kiest nette spullen, die zo lang mogelijk meegaan, zodat je niet tussentijds hoeft te vervangen of te repareren. Na tien jaar ga je uit van een restwaarde van nul, voor het gemak. We kwamen uit op een bedrag van om en nabij de 650.000 miljoen euro. Tegen die rekensom hebben we het aanbod van Turntoo afgezet. Dat is dan wel een hele andere rekensom. Je koopt geen vierkante meters tapijttegels, maar de kosten van het gebruik van een aantal vierkante meters per jaar. Voor het licht maak je een inschatting, wat niet eens zo makkelijk is. De systemen zijn State of the Art, niet alleen met bewegingsmelders, maar ook met gedeeltelijke uitschakeling. De lampen branden ’s winters zelfs harder dan ’s zomers, omdat het dan buiten donkerder is. We kwam er toen op uit dat het Turntoo-model 3 procent goedkoper uitpakte. Dat kan zelfs nog meer worden, want in de loop van de jaren hoeven we geen kapotte stoelen te vervangen, of vloertegels. Dat wordt allemaal door de aanbieders gedaan. Nu zullen we zelf wel een lampje vervangen, dat is het punt niet, maar echte tussentijdse kosten zullen we niet krijgen. Een deur die knelt, een ruit die springt, wieltjes die van de stoel springen. Daar hoeven we zelf niets meer aan te doen. Misschien loopt die 3 procent van nu wel op tot een voordeel van 5 procent. En als het goed is, ziet alles er over acht jaar nog als nieuw uit. Het is misschien gek om te zeggen, maar nu ziet alles er al gelikt uit.”
Inkopers zijn niet alleen goedkoper uit met het ‘inlenen’ van inrichtingen. Volgens Thomas Rau geldt dat ook voor andere aanbestedingen.
+ Gebouwen: -20 procent
+ Kleding: -5 procent
+ Parkeerterrein: -10 procent
+ Verlichting sportveld: -10 procent
Hoe kan Turntoo goedkoper uit zijn? Rau: “Heel simpel, omdat we de grondstoffenwaarde vasthouden en het product uiteindelijk niet als afval verbranden”, legt hij uit. “Neem deze tafel en zeg dat hij 100 euro kost. Daar zit voor 20 euro aan grondstofwaarde in, de rest zijn design, transport, productiekosten, overhead, enzovoorts. Dan betaal je volgens het Turntoo-model geen 100 euro voor die tafel, maar slechts 80 euro, uitgespreid over een periode waarin die tafel wordt gebruikt. Die overblijvende 20 euro financier ikzelf voor. Dat is veilig, want grondstoffen worden schaarser, dus als je in schaarste investeert, zit je goed.” Hij verwacht dan ook ondersteuning van een pensioenfonds, om die ‘de 20 euro’ willen gaan dekken. Rau: “Het enige probleem is dan de schaal waarop we nu werken voor pensioenfondsen nog te klein is. We moeten gaan opschalen. Zij willen beleggen in een bedrag met vijf nullen er achter.” Ook heeft hij inmiddels een bank gevonden die het bedrijf Turntoo van krediet voorziet.
Het volledige artikel over aanbesteden in de circulaire economie is volledig te downloaden. Ook met de insteek van Michel Schuurman van Nederland. Zie de linkerkolom, onderaan.
Directeur duurzaamheid van Dordrecht Rein Meester en architect Thomas Rau verzorgen op 3 oktober een Masterclass in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Op deze excursiedag van de conferentie Closing the Loop 2013 reizen de deelnemers door Nederland om te ontdekken dat de circulaire economie al tastbaar is en echt bestaat.
Op de openingsdag 2 oktober verzorgt Michel Schuurman van MVO Nederland een bijdrage over duurzaam aanbesteden volgens de principes van de circulaire economie. Op donderdag 3 oktober volgt een excursie naar de Duurzaamheidsfabriek, als onderdeel van de conferentie Closing the Loop.