Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Climate March Amsterdam
Climate March Amsterdam
22 september 2014

Bijna 3000 Climate Marches wereldwijd

In New York liepen 310 duizend demonstranten mee in Climate Mars. Naar Amsterdam kwamen zo’n tweeduizend mensen. Over de hele wereld werden 2700 evenementen georganiseerd.

De mars in New York van zondag 21 september geldt nu al als de langste ooit. Maar overal ter wereld liepen op dezelfde dag ook demonstranten door grote steden, niet minder dan 2.700 grote evenementen bij elkaar, in 161 verschillende landen. In de straten van Kopenhagen, een van de vorige Klimaattoppen van de VN, telde de politie in 2009 niet meer dan 80 duizend demonstranten. In Londen alleen werden er zondag 40.000 demonstranten geteld.

Urgenda nam onder leiding van Marjan Minnesma in Nederland de organisatie op zich en wist de kade voor filmtheater Eye in Amsterdam-Noord volledig vol te krijgen. Ook hier klonk de boze boodschap door: de opwarming van de aarde neemt nog steeds niet af. De uitstoot van broeikasgassen betekent een ramkoers van 4,5 graden aan opwarming.  Het perecentage van emissies van CO2 steeg vorig jaar met 2,5 procent.

Op  het Nederlandse podium deed cabaretier Freek de Jonge daarom een voorstel, dat met gejuich werd ontvangen. “Het NOS Journaal moet een keer per week het weerbericht omwisselen voor een klimaatbericht”, opperde De Jonge, in een duo-optreden met hoogleraar Jan Rotmans, die het idee helemaal zag zitten. Rotmans op zijn beurt zei alle geloof in bedrijven en overheden te zijn verloren, als de makers van verandering. “Een echte transitie komt altijd van onderaf”, volgens Rotmans. Nooit erg tevreden, was hij dat wel over de vele acties afgelopen zondag in het land.

Ondertussen sprak ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in New York. Hij maakte een heel gewaagde vergelijking. “We moeten de bedreiging van klimaatverandering net zo serieus nemen als Isis en Ebola. Het dient aan de top van de agenda te staan.” Dat viel goed bij een publiek, dat werd aangevoerd door de ‘overlevenden’ van de orkaan Sandy. In de Verenigde Staten zijn de tastbare gevolgen van de opwarming van de aarde al veel desastreuzer geweest dan bij ons, met vele doden en gigantische economische schade aan gebouwen en infrastructuur.

Die gevolgen vormen inmiddels een aaneengeregen ketting van incidenten. De US National Oceanic and Atmospheric Administration maakte vorige week nog bekend dat juni, juli en augustus de heetste maanden waren ooit gemeten. En het jaar 2014 het heetste jaar ooit, heter nog dan 2010.

Onder het Nederlandse publiek veel activisten, ook met hele oude banners tegen kernenergie. Tal van politieke partijen verzamelden zich,  waaronder D66, GroenLinks en de SP het meest zichtbaar waren. Op het podium Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks, met een stevige aanklacht tegen het bedrijfsleven, dat volgens hem economisch gewin nog steeds laat prevaleren boven maatschappelijk gewin. Eickhout wees op de bijzondere setting van de bijeenkomst aan de IJ-oever, pal onder het oude laboratorium van Shell, een maatschappij die volgens GroenLinks symbool staat voor de fossiele industrie. Het logo van de schelp staat nog steeds op het gebouw.

Deze week, vanaf dinsdag, morgen, zal duidelijk worden of de nieuwe Klimaattop onder voorzitterschap van de Ban Ki-moon van de VN tot aanbevelingen besluit. Ban Ki-moon marcheerde zelf ook mee, in gezelschap van oud vice-president Al Goore van de Verenigde Staten. De bijeenkomst kent echter geen onderhandelingen. Dat wordt pas over twee maanden in Lima gedaan, Peru gedaan, door diplomaten.  In 2015 doet het Klimaatcircus Europa weer aan, dit keer Parijs. Het enige dat de VN deze week kan bereiken is wereldleiders op het hart drukken de CO2-uitstoot nu toch echt te gaan verlagen. En ook arme landen financieel bij te staan bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Enkele van de meest vervuilende landen, zoals China, India, Canada en Australië, zijn er deze week op de top niet bij.