Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ajmal Gholzad van Coolmix
Ajmal Gholzad van Coolmix
14 juli 2017

Coolmix: Refurbished smartphone voor vakantie

Het is druk nu, heel druk. “Mensen willen op vakantie met de nieuwste smartphone. Daar maak je betere foto’s mee dan met de oude modellen.” Ajmal Gholzad van Coolmix heeft dringend extra voorraden nodig. Nog een klein sprongetje en via Oneplanetcrowd heeft hij het doelbedrag van 200K binnen om meer phones en onderdelen in te kopen.

Er is nog een tweede reden waarom de markt van refurbished telefoons zo aantrekt. De jonge ondernemer Gholzad (1989) hoort van klanten dat ze liever geen abonnement meer nemen, omdat de Vodafones van deze wereld dit sinds 1 mei moeten registreren bij de BKR, het Bureau Krediet Registratie. Dat kan mogelijk voor problemen zorgen wanneer er een serieuze lening nodig is, bijvoorbeeld een hypotheek voor een huis.

Gholzad: “Maar een sim-only abonnement is ook gewoon veel goedkoper. Voor 100 euro minder een camera die als nieuw is. En dan ook nog goedkoper bellen.” De Consumentenbond wees Coolmix als de goedkoopste aanbieder aan. In de etalage staan bijvoorbeeld iPAds met een korting van 44 procent.

Even een misverstandje wegwerken over de 100 verschillende smartphones van diverse merken die Coolmix aanbiedt: het zijn geen oudjes van vier jaar waar een nieuwe glasplaat in wordt gezet. Gholzad: “De iPhones en Galaxy’s zijn nieuw, een paar dagen tot een paar weken gebruikt. Er zit nog geen krasje op. En zit er een tikje in het glas, dan vervangen we dat. Ik koop de smartphones internationaal in. We bedienen de Nederlandse markt, maar hebben via de webshop ook buitenlandse klanten. Italianen, Fransen, Britten. We gaan ons nu ook meer op Duitsland richten, wat een enorme markt is.”

Het zijn landen waar Gholzad als klein jongetje van 8 jaar doorheen liep. Als kind legde hij de onvoorstelbare afstand tussen Afghanistan en Nederland te voet af. Zijn vader, een generaal, vluchtte met het hele gezin voor de Taliban, direct nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. “Mijn zusje was nog 2 jaar jonger”, relativeert Gholzad de tocht van meer dan 5.000 kilometer hemelsbreed, over land al snel 7.000 kilometer. “We zijn met een paar families tegelijk aan de tocht begonnen. We hebben er een half jaar over gedaan en zijn door elf landen heen gegaan.”

In Nederland wachtte de asielprocedure, die lang duurde maar succesvol werd doorlopen. De jonge Ajmal zag wel tien verschillende asielzoekerscentra en moest telkens opnieuw vriendjes maken. Het mag een wonder heten dat hij goed onderwijs wist te volgen en uiteindelijk zelfs grafische vakken en mediamanagement studeerde. Met die basis begon hij in Eindhoven aan Coolmix, in raad en daad bijgestaan door zijn vader en broer. Het hele gezin kreeg van Nederland een verblijfsvergunning, ook de in Moskou geboren Ajmal zelfs. Hij is inmiddels getrouwd met een Marokkaans meisje dat hij op de opleiding leerde kennen. Dit najaar verwachten ze hun eerste kind, een meisje.

Gholzad weet zich van concurrenten te onderscheiden door refurbished telefoons aan te bieden, die eruit zien alsof ze direct uit de fabriek komen. “Dat is wat onze klanten zoeken. Geen model waar je aan kunt zien dat hij van een eerdere eigenaar is geweest.”

Toch is er ‘onder de motorkap’ het een en ander gebeurd. Gholzad: “Onze telefoons zijn minimaal op 20 punten gecontroleerd. Batterijen zijn vervangen.Daarnaast krijgt de klant ook nog eens de originele én complete accessoires meegeleverd. En twee jaar garantie.”

Crowdfunders van Oneplanetcrowd wordt een rendement van 7 procent op de lening in het vooruitzicht gesteld, met een looptijd van 5 jaar. Het grootste deel van de lening zal gebruikt worden voor het opschalen van de voorraad: voor 150K euro. Het opstarten van een Duitstalige webshop voor de enorme Duitse markt zal zo’n 38K euro vragen. Coolmix heeft verder een lening van 210K bij de Rabobank lopen. Op de financiële pagina’s van crowdfundingsactie is te zien dat de omzet van het bedrijf van Gholzad sinds 2015 jaarlijks stevig is gestegen, zelfs verdubbelde. In 2021 wordt een omzet van 6,6 miljoen verwacht. Dat is een conservatieve schatting, want Gholzad zegt: “Ik zie onze omzet dit jaar naar de 3 miljoen euro stijgen.”

Het hergebruiken van mobiele telefoons is een duurzaam verhaal. In Europa worden jaarlijks voor 100 miljoen aan mobiele telefoons weggegooid.

De Crowdfundingactie van Coolmix bij Oneplanetcrowd

Het aanbod op de website van Coolmix

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier