Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
windcentrale
windcentrale
13 januari 2013

Duurzame projecten winnaars bij crowdfunding

Bij de projecten die door crowfunding gefinancieerd werden, haalden duurzame voorstellen de hoogste bedragen binnen. De Windcentrale haalde in 2012 maar liefst 7 miljoen euro op, de WakaWaka Powerlamp van Maurits Groen enkele honderdduizenden euro’s.

De Windcentrale claimt zelfs dat er in heel Europa geen hoger bedrag met crowdfunding is opgehaald. Met 7 miljoen euro kunnen twee windmolen worden gefinancierd, bijeengebracht door 5.500 huishoudens, die voor 350 euro een winddeel konden kopen. Daarmee hebben ze voor 16 jaar gratis stroom. En dat is een koopje.

De Windcentrale kreeg ondersteuning van de Rabobank, Stichting Doen en Greenchoice. Daan Dijk van Rabobank zei tegen Nu.nl: "De windcentrale geeft een moderne invulling aan de coöperatieve organisatievorm, en toont aan dat daar breed draagvlak voor is. Na een periode van doorgeschoten individualisme zijn we kennelijk weer toe aan nieuwe transparante vormen van samenwerking."

 

Maar ook de WakaWaka Power van Maurits Groen en Camille van Gestel haalde via het platform Oneplanetcrowd een spectaculair bedrag op: 212 duizend euro, terwijl de doelstelling 25.000 euro was. Niet minder dan 1401 investeerders tekenden in voor bedragen vanaf 44,95 euro. Tegelijkertijd doen zij via Kickstarter een internationale campagne en daar staat de teller momenteel dik boven de 300.000 dollar. Via deze twee campagnes samen hebben zo'n 6000 mensen een financiële bijdrage geleverd; dit aantal moet een record voor Nederland zijn.

Maar er waren vorig jaar nog heel wat meer succesvolle duurzame crowdfundingsacties met een duurzame insteek. Met 90 investeerders haalde Christian Batist een bedrag van 80.000 euro op. Voor zijn Perfect Earth project, een social-game voor kinderen tussen 8 en 14 jaar. Het moet een avontuurlijk spel worden over natuur, klimaatverandering en duurzaam leven. Een bijdrage aan Perfect Earth was geen donatie, maar een aankoop van aandelen. Zo levert het niet alleen een mooi spel op, maar konden de investeerder ook profiteren van de toekomstige winst van het spel. De lancering van Perfect Earth staat gepland voor begin 2013.

De goede oude 1% Club, die pionier in Nederland als het gaat om crowdfunding, draait ook nog steeds mee. Het meest succesvolle project was van Mathiu Gathobu uit Kenia, die inmiddels alweer vier crowdfundingcampagnes succesvol afgerond. Bij alle projecten van Mathiu en zijn lokale organisatie Changing Communities, staan solar kits centraal: solarlampen waarmee schoolgaande kinderen op het platteland van Kenia ook ’s avonds kunnen studeren.

Ook op voedingsgebied bleek crowdfunding mogelijk, zoals bij de ontwikkeling van de Yuno, een gezonde snack van Tom en Annemiek Vogel van Yumm! Concepts. Yuno zit vol zit met groente en fruit, in plaats van suikers en smaakmakers. Binnen een aantal weken werd 35.000 euro opgehaald.

Tenslotte slaagde ook de MobiBus via het crowdfundingplatform Share2Start. Het MobiBus-project is een initiatief van Ted Deckers en Ferry Smits. De MobiBus is een mobiel servicestation voor carpool- en P+R terreinen. In de vakkundig omgebouwde bus, die op een vaste locatie staat, kan men flexwerken via gratis Wi-Fi, een kop koffie kopen met een broodje, of schuilen voor de regen.
Zo biedt de MobiBus niet alleen een extra service, maar zorgt ook voor sociale veiligheid op het terrein. De eerste MobiBus staat op de carpoollocatie Apeldoorn-Zuid, A1 – afrit 20. De kosten voor het verbouwen van de eerste MobiBus haalde een investeringsbedrag van 20.000 euro op, gecombineerd met een subsidie van de provincie Gelderland. Het is dus een voorbeeld van een publiek – private samenwerking. Het mobiele servicepunt moet uiteindelijk aanzetten tot meer carpoolkilometers. Het streven is om in de toekomst meerdere MobiBussen te financieren via crowdfunding.